ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρότυπο αντιμετώπισης νεοναζισμού η Ελλάδα

Πρότυπο αντιμετώπισης νεοναζισμού η Ελλάδα

«Ακολουθήστε το παράδειγμα της Ελλάδας» συμβουλεύει το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο (World Jewish Congress) τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του νεοναζισμού. Οι σύνεδροι της 14ης Ολομέλειας που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουδαπέστη (5 έως 7 Μαΐου), στην έκθεσή τους με τίτλο «Η άνοδος του νεοναζισμού στο κομματικό και πολιτικό σύστημα» διαπιστώνουν τα εξής: «Εάν η Ελλάδα, εν μέσω έντονων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, μπορεί να αντιμετωπίσει ένα κόμμα του μεγέθους της Χρυσής Αυγής, άλλες χώρες δεν έχουν καμία δικαιολογία για απραξία. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και προκειμένου να δοθεί το παράδειγμα που θα πρέπει να ακολουθείται από τα κράτη – μέλη, η Ε.Ε. οφείλει να απαγορεύσει αμέσως την παρουσία όλων των νεοναζιστικών κομμάτων και των μελών τους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Σε άλλο σημείο της έκθεσης επισημαίνεται ότι: «Σε συνεργασία με την Ε.Ε., τα κράτη-μέλη οφείλουν να υιοθετήσουν νομοθετικά μέτρα που θα τους επιτρέψουν να απαγορεύσουν στα νεοναζιστικά κόμματα τη συμμετοχή σε εκλογές, την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων / διαδηλώσεων ή προπαγάνδας. Κράτη εκτός Ε.Ε. οφείλουν επίσης να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους».

Στην έκθεση γίνεται ακόμη αναφορά στις ενέργειες του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια για την αντιμετώπιση της διείσδυσης της Χ.Α. στην ΕΛ.ΑΣ. και την ίδρυση (τον Δεκέμβριο του 2012) ειδικής υπηρεσίας για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας. «Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέλαβε δράση τον Δεκέμβριο του 2012 συστήνοντας ειδικό τμήμα στην ΕΛ.ΑΣ. με αρμοδιότητα την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας (…) το κίνημα των νεοναζί έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία και στο εσωτερικό κρατικών φορέων», αναφέρει η έκθεση. Και παραθέτει αποσπάσματα συνέντευξης του κ. Ν. Δένδια στους Financial Times στην οποία ο Ελληνας υπουργός μιλάει για διείσδυση της Χρυσής Αυγής στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ.