ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γεωργιάδης: Νέα δραστικά μέτρα για τα γενόσημα

Γεωργιάδης: Νέα δραστικά μέτρα  για τα γενόσημα

Στην παραδοχή ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα για την αύξηση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων έχουν αποτύχει, προχώρησε χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, προαναγγέλλοντας τη λήψη δραστικών μέτρων προκειμένου να πλησιάσει η χώρα τον στόχο του 60% κατανάλωσης γενόσημων στην ελληνική αγορά.

Οπως ανέφερε ο υπουργός, μιλώντας στο 1ο Συνέδριο της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας με θέμα «Ελληνικό Φάρμακο: Υγεία και Ανάπτυξη», τις τελευταίες ημέρες εκτυλίσσεται μια σκληρή διαπραγμάτευση του υπουργείου με την τρόικα, η οποία πιέζει ώστε η Ελλάδα να «ξεκολλήσει» από το περίπου 20% που βρίσκεται μονίμως τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την κατανάλωση γενόσημων φαρμάκων. «Τα μέτρα που έχουμε λάβει ως προς την αύξηση της διείσδυσης των γενόσημων έχουν αποτύχει», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι τα νέα μέτρα δεν θα εστιάζουν στις τιμές των γενόσημων αλλά στον όγκο που χορηγείται σε ασφαλισμένους. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε τη βοήθεια και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, τονίζοντας «κάποια στιγμή πρέπει να συνεννοηθούμε. Αν μας αρέσουν τα γενόσημα, και άρα και τα ελληνικά φάρμακα, δεν μπορούμε να βγαίνουμε και να τα πετροβολάμε από την τηλεόραση». Και κατέληξε «εσείς έχετε καθήκον να τα υπερασπιστείτε περισσότερο από εμάς για να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην επαναφορά του πλαφόν (η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε χθες) στη συνταγογράφηση φαρμάκων για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, τονίζοντας ότι η εναλλακτική λύση θα ήταν η οριζόντια μείωση των τιμών των φαρμάκων και η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών. Σημείωσε δε ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει έτοιμα στοιχεία με τον μέσο όρο συνταγογράφησης ανά πάθηση και ανά ασθενή και ανά γεωγραφική περιοχή, βάσει των οποίων θα καθοριστεί το πλαφόν των γιατρών. Πρόσθεσε δε ότι θα είναι λιγότερο αυστηρό, αφού ο γιατρός που θα υπερβαίνει το μηνιαίο πλαφόν δεν θα «κλειδώνεται» απευθείας εκτός ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπως με το προηγούμενο πλαφόν, αλλά θα ελέγχεται πρώτα. «Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι όλοι θα παρακολουθούνται από εδώ και εμπρός», επεσήμανε ο υπουργός.