ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση των ποσοστών της ΔΑΠ, κερδισμένη και η ΠΚΣ

Αύξηση των ποσοστών της ΔΑΠ, κερδισμένη και η ΠΚΣ

Την 28η στη σειρά νίκη πέτυχε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στις φετινές φοιτητικές εκλογές. Βέβαια, καθώς η δυναμική της παράταξης είναι εδραιωμένη, σημαντικό είναι ότι φέτος -εν μέσω και της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές- η ΔΑΠ παρουσιάζεται να έχει αυξήσει το ποσοστό της. «Πρόκειται για πολύ σημαντικό αποτέλεσμα, το οποίο αποτελεί μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος γιατί το αποτέλεσμα δείχνει ότι η γενική πορεία των νέων, η στάση των νέων, είναι προς την ανάπτυξη, τις ίσες ευκαιρίες για όλους και τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο Αντ. Σαμαράς, που επισκέφθηκε χθες τα γραφεία της ΟΝΝΕΔ. «Δεν είναι κυρίαρχη τάση η μιζέρια και τα τριτοκοσμικά ΑΕΙ, που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε.

Κερδισμένη είναι και η Πανσπουδαστική (ΠΚΣ) του ΚΚΕ, ενώ στον αντίποδα χαμένες είναι η ΠΑΣΠ και η ΑΡΕΝ του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, τις εκλογές στιγμάτισε το νέο χαμηλό ρεκόρ συμμετοχής. Σύμφωνα με τη ΔΑΠ ψήφισαν 93.122 φοιτητές, δηλαδή το 46,5% των ενεργών φοιτητών σε ΑΕΙ/ΤΕΙ. Πέρυσι, συμμετείχε το 50%, περίπου 100.000 φοιτητές. Ειδικότερα, από τα διαφορετικά (όπως κάθε χρονιά) αποτελέσματα των φοιτητικών παρατάξεων προκύπτουν τα εξής στα ΑΕΙ:

• Η ΔΑΠ δίνει στον εαυτό της 43,06%, λίγο πάνω από πέρυσι. Η ΠΚΣ δίνει τη ΔΑΠ στα ίδια επίπεδα με πέρυσι (35,99% φέτος – 36,65% πέρυσι). «Οι φοιτητές είπαν ένα μεγάλο “ναι” στις απαραίτητες πρωτοβουλίες για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή ανώτατη εκπαίδευση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης.

• Κατά περίπου τρεις εκατοστιαίες μονάδες βελτιώθηκε το ποσοστό της ΠΚΣ, που πέρασε στη δεύτερη θέση. Η ίδια δίνει στον εαυτό της 18,7% (από 16,09%) και η ΔΑΠ της δίνει 16,96%. «Το αποτέλεσμα στέλνει μήνυμα μάχης και αισιοδοξίας» δήλωσε ο γραμματέας της ΚΝΕ Θοδωρής Χιώνης.

• Η ΠΑΣΠ υποχώρησε στην τρίτη θέση με ποσοστό λίγο πάνω από 14% (14,09% από τη ΔΑΠ, 14,55% από την ΠΚΣ), χάνοντας τρεις μονάδες. Η ΠΑΣΠ δεν εξέδωσε αποτελέσματα, ενώ επλήγη από το ότι δεν έγινε, λόγω επεισοδίων, καταμέτρηση στο ΟΠΑ όπου η παράταξη είναι ισχυρή.

• Ανοδο είχε η ΕΑΑΚ της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Σύμφωνα με τη ΔΑΠ, πήρε 12,15%, και την ΠΚΣ 13,09% (12,75% πέρυσι). Η ΕΑΑΚ έδωσε στον εαυτό της 14,99% από 13,83%.

• Τελευταία και με πτώση ποσοστού είναι η ΑΡΕΝ. Η ΠΚΣ της έδωσε 6,26% (6,42% πέρυσι), η ΔΑΠ 5,49%. Πάντως, η ΑΡΕΝ επιχείρησε να καρπωθεί εντυπώσεις από την άνοδο της ΕΑΑΚ κάνοντας λόγο για ενίσχυση των δυνάμεων της Αριστεράς.