ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Εξυπνες και ασφαλείς υποδομές» για την αποφυγή τροχαίων

«Εξυπνες και ασφαλείς υποδομές» για την αποφυγή τροχαίων

Η ανάγκη λήψης περαιτέρω πρωτοβουλιών σε επίπεδο ΕΕ για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την ελαχιστοποίηση των θανάτων και των τραυματισμών λόγω τροχαίων, ετέθη και σήμερα κατά τη διάρκεια ημερίδας για την Έκτη Ευρωπαϊκή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας με θέμα «Έξυπνες και ασφαλείς υποδομές», που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Στην ημερίδα εμπειρογνώμονες από τον χώρο της οδικής ασφάλειας, πολιτικοί ιθύνοντες και άλλοι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν πληροφορίες και να συζητήσουν νέους τρόπους βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα περιελάμβανε δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για τα προβλήματα στις υποδομές και τις λύσεις που προσφέρει η τεχνολογία αντίστοιχα.

Επίσης, υπήρξαν ενημερωτικά περίπτερα στα οποία κορυφαίοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί οδικής ασφάλειας παρουσίασαν το έργο τους.

Ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, συνοψίζοντας τον τεχνικό διάλογο, αναφέρθηκε στον ρόλο των «έξυπνων» υποδομών στην οδική ασφάλεια, σημειώνοντας πως «οι έξυπνες υποδομές διαφαίνεται πως αποτελούν το μέλλον».

«Έξυπνες» είναι οι υποδομές που προσφέρουν πληροφόρηση στον χρήστη, «επικοινωνούν» μαζί του, παρέχοντάς του τις κατάλληλες πληροφορίες, χωρίς όμως να τον αποσπούν ή να τον μπερδεύουν, ανέφερε σημειώνοντας: «Έξυπνες» είναι και οι υποδομές που «συγχωρούν» τα λάθη του οδηγού και είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιούν τις δυσμενείς επιπτώσεις των ατυχημάτων.

Πρόσθεσε ακόμη πως οι νέες τεχνολογίες και τα ευφυή συστήματα μεταφορών μπορούν να παίξουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, αλλά «θα πρέπει όμως να επικεντρωθούμε σε εκείνες που είναι πλέον χρήσιμες: τόσο για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων όσο και για τη βέλτιστη διαχείριση των πόρων, οι οποίοι είναι πάντα περιορισμένοι».

Τέλος, ο υφυπουργός σημείωσε ότι ναι μεν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπιστώνεται πρόοδος, με διαχρονική μείωση των ατυχημάτων και των θυμάτων, ωστόσο, όπως εξήγησε, οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό και με όραμα τον μηδενισμό των θανάτων από τροχαία.

«Οι κατάλληλες υποδομές, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και των ευφυών συστημάτων αλλά και τα απαραίτητα εργαλεία χρηματοδότησης είναι πολύτιμα εργαλεία και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο» επισήμανε καταληκτικά ο κ. Παπαδόπουλος.