ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Αστεροσκοπείο Aθηνών μετακομίζει

Το Αστεροσκοπείο Aθηνών μετακομίζει

Σε περιπέτεια φαίνεται πως έχει μπει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αφού σύσσωμες οι δημοτικές παρατάξεις της Πεντέλης και η επιτροπή κατοίκων εναντιώνονται στην ανέγερση κτιρίου στην περιοχή. Η ιστορία ξεκινά πριν από έξι περίπου χρόνια, όταν το επιστημονικό ίδρυμα άρχισε τις διαδικασίες για τη μεταφορά του –κρίσιμου για τη χώρα– Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στις εγκαταστάσεις που διαθέτει στον Δήμο Πεντέλης. Σε εκατό στρέμματα που έχουν παραχωρηθεί στον οργανισμό από το 1936, στεγάζονται το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Μελετών και το Ινστιτούτο Διαστημικής. Το Αστεροσκοπείο διαθέτει ειδικό ρυμοτομικό σχέδιο που επιτρέπει την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων σε 20 στρέμματα, ενώ τα 80 θεωρούνται δασική έκταση.

Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να μεταφερθεί το Γεωδυναμικό από το Θησείο, είναι ο εκσυγχρονισμός και η ασφάλεια. «Τα κτίρια του Γεωδυναμικού δεν είναι μόνο πεπαλαιωμένα, αλλά και σεισμόπληκτα. Χωρίς υπερβολή, είναι τα πρώτα που θα καταρρεύσουν σε περίπτωση μεγάλου σεισμού» εξηγεί ο κ. Κανάρης Τσίγκανος, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Αστεροσκοπείου.

Το 2007 το Αστεροσκοπείο απευθύνθηκε στην τεχνική υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας, προκειμένου να εξετάσει σενάρια μεταφοράς του Ινστιτούτου. «Από όλες τις απόψεις η καλύτερη λύση ήταν να ανεγερθεί κτίριο στον Λόφο Κουφού, ώστε να συγκεντρωθούν οι δραστηριότητες» λέει ο κ. Τσίγκανος. Η τεχνική υπηρεσία της ΓΓΕΤ εξέδωσε τις σχετικές άδειες, βρέθηκε ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση και προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός με αρχικό προϋπολογισμό 5,7 εκατ. ευρώ. Είκοσι επτά εταιρείες κατέθεσαν προτάσεις για την ανέγερση κτιρίου συνολικού εμβαδού 2.500 τ.μ. σε τέσσερις ορόφους (δύο κάτω από τη γη) και τελικά πλειοδοτήθηκε στην τιμή των 3 εκατ. ευρώ. «Κάναμε τα εγκαίνια του έργου, ήρθε ο δήμαρχος της πόλης και ξεκινήσαμε. Δεν υπάρχει ούτε χιλιοστό παρανομίας στο έργο. Ξαφνικά την περασμένη εβδομάδα διάβασα έκπληκτος ότι έχουν συγκεντρωθεί 1.200 υπογραφές από περιοίκους εναντίον του έργου» λέει ο κ. Τσίγκανος.

Ο κ. Αύγουστος Μαρούλης, συντάκτης του ψηφίσματος διαμαρτυρίας, εκ μέρους της επιτροπής κατοίκων υποστηρίζει ότι πλήττεται ο δασικός χαρακτήρας της περιοχής από μια τόσο μεγάλη κατασκευή και ότι δεν υπάρχουν τα υποστηρικτικά έργα, όπως κατάλληλοι δρόμοι για να υποδεχτούν τον φόρτο ανθρώπων και αυτοκινήτων.

Τι λένε οι κάτοικοι

«Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να επιβαρυνθεί ο Λόφος Κουφού, αφού λίγο πιο κάτω το Αστεροσκοπείο διαθέτει εκτάσεις με καλύτερο υποστηρικτικό δίκτυο, όπως φαρδιούς δρόμους και μπορεί να φτιάξει εγκαταστάσεις χωρίς να αλλοιώσει οπτικά την περιοχή» λέει ο ίδιος. Σε αυτή την αντιπαράθεση ακούγονται λογικές αντιρρήσεις, όπως αυτή του κ. Μαρούλη, αλλά και παράλογες, όπως η επίκληση της πιθανής εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας. «Η περιοχή μας έχει ταλαιπωρηθεί από καταπατητές και μεγαλεπήβολα σχέδια. Δεν θέλουμε η διοίκηση να στέλνει το λάθος μήνυμα, αλλά φοβόμαστε ότι το κάνει ανεγείροντας κτίριο επάνω στον λόφο» καταλήγει ο κ. Μαρούλης.