ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπαμπάδες σπεύδουν σε σεμινάρια… τοκετού

Μπαμπάδες σπεύδουν σε σεμινάρια… τοκετού

«Τι περιμένω; Μα οδηγίες προς ναυτιλλομένους!». Αν και είχε βουλιάξει στους αναπαυτικούς καναπέδες της «Ευτοκίας», ο Θοδωρής έμοιαζε να κάθεται στην άκρη της καρέκλας του. Οπως και όλοι οι άνδρες που βρίσκονταν στον χώρο, σε λίγους μήνες περιμένει το πρώτο του παιδί. Το άγχος, η ευτυχία, η αγωνία, η επιθυμία να υποστηρίξουν τη σύντροφό τους, όλα ένα κουβάρι. Για τις επόμενες τρεις ώρες θα κρέμονται από τα χείλη της Ελευθερίας Δημοπούλου, της μαίας με τη σαραντάχρονη εμπειρία, που με απλό τρόπο θα τους εξηγήσει τα πάντα γύρω από τον παραγνωρισμένο ρόλο του άνδρα στην εγκυμοσύνης, τον τοκετό, τη λοχεία.

Αποτελεί ευχάριστη έκπληξη η ανταπόκριση των ανδρών στα σεμινάρια του Σωματείου για την Προαγωγή του Φυσικού Τοκετού «Ευτοκία» για μέλλοντες μπαμπάδες. «Οι άνδρες είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα του φυσικού τοκετού», λέει στην «Κ» η κ. Δημοπούλου, πρόεδρος του σωματείου. «Θέλουν οι γυναίκες τους να γεννήσουν φυσιολογικά, να θηλάσουν. Και στη συνέχεια να φροντίσουν οι ίδιοι την οικογένειά τους. Οι γιαγιάδες, που είχαν αυτό τον ρόλο μέχρι πριν από λίγα χρόνια, έχουν περάσει στο περιθώριο».

Περί καισαρικής

Το πιο σημαντικό, υποστηρίζει η ίδια, είναι το ζευγάρι να «κατεβαίνει» ενωμένο στον τοκετό. Ο άνδρας να έχει συμμετάσχει στις αποφάσεις που αφορούν το παιδί και τη γυναίκα του, να έχει λάβει τις ίδιες πρακτικές γνώσεις με τη σύντροφό του για τη διαδικασία, να είναι σε θέση να απευθύνεται με ασφάλεια και αυτόνομα στους επαγγελματίες υγείας. Αυτό είναι και το σημείο που φαίνεται ότι απασχολεί περισσότερο τους Ελληνες μπαμπάδες. Με τις καισαρικές τομές στο 70%, είναι έκδηλη η ανησυχία ότι την κρίσιμη στιγμή ο μαιευτήρας θα προτείνει την επεμβατική οδό. «Εάν μου πει ότι το παιδί είναι τυλιγμένο στον ομφάλιο λώρο και πρέπει να βγει με καισαρική, εγώ τι μπορώ να πω;», ρώταγαν.

Οπως έλεγε η έμπειρη μαία, είναι σημαντική η συμπλήρωση πλάνου τοκετού, που ενημερώνει το μαιευτήριο για το πώς επιθυμεί το ζευγάρι να γεννηθεί το παιδί του. «Ο τοκετός είναι μια φυσική διαδικασία, οι γιατροί οφείλουν να σας ενημερώνουν πριν προχωρήσουν σε οτιδήποτε, από τις τεχνητές ωδίνες και την επισκληρίδιο μέχρι την καισαρική, για τα θετικά και τα αρνητικά, όμως εσείς παίρνετε τις τελικές αποφάσεις».

Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία του άνδρα στην αίθουσα του τοκετού είναι απαραίτητη. «Δεν έχω γνωρίσει κανέναν που να το έχει μετανιώσει», λέει η ίδια. «Είστε ο άνθρωπός της, εκείνος που αναγνωρίσει με μια ματιά τι επιθυμεί κι ας μην το εκφράζει λεκτικά. Είστε τα αυτιά της και τα μάτια της».

Το ίδιο και στην εγκυμοσύνη, αλλά και τη λοχεία. «Είναι μια περίοδος που η σχέση δοκιμάζεται, αλλά αυτό θα περάσει. Οπως θα περάσουν και τυχόν αισθήματα ζήλιας που νιώσετε. Η παρόρμηση να αφοσιωθείτε στη δουλειά σας θα είναι μεγάλη, αλλά αντισταθείτε. Η σύντροφός σας και το μωρό σας σάς χρειάζονται».