ΚΟΙΝΩΝΙΑ

To όνειρο του Μουντιάλ κοστίζει πάνω από 3.000 ευρώ

To όνειρο του Μουντιάλ κοστίζει πάνω από 3.000 ευρώ

«Στο Ρίο θα φωνάζουμε Ελλάδα σ’ αγαπώ» είναι το κεντρικό σύνθημα του Γαλανόλευκου Φάρου, του πανελληνίου συλλόγου φιλάθλων Εθνικής Ελλάδος ενόψει του Μουντιάλ, αν και πιο ταιριαστός στίχος θα ήταν «ένας γαλάζιος ουρανός, παράθυρο και σκέπη, να ’χαμε τρεις δραχμές στην τσέπη και τρεις ο διπλανός». O λόγος; Εξι χιλιάδες ευρώ θα πληρώσουν (για την ακρίβεια έχουν ήδη προπληρώσει) όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τους αγώνες της εθνικής Ελλάδας στη Βραζιλία, ποσό που για αρκετούς από τους φιλάθλους ισούται με τον ετήσιο μισθό τους.

Παρ’ όλ’ αυτά, αν και συνεχίζεται η διάθεση των σχετικών πακέτων, περισσότεροι από 150 οπαδοί θα ταξιδέψουν στη Λατινική Αμερική για τη μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου (χωρίς να υπολογίζονται τα μέλη της ομοσπονδίας, παράγοντες, χορηγοί κ.λπ.) κι ας είναι μόνο για το εναρκτήριο παιχνίδι της Εθνικής μας με την Κολομβία στο Ρίο.

Τα πακέτα που διατίθενται μέσω του Travel Plan, επίσημου ταξιδιωτικού συνεργάτη της ΕΠΟ για το Μουντιάλ, περιλαμβάνουν αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή, μετακινήσεις εντός της Βραζιλίας και βέβαια τα εισιτήρια των αγώνων, ξεκινούν από 3.000 ευρώ και φτάνουν τα 8.000 ευρώ, εάν κάποιος θέλει να βρεθεί στην κερκίδα και στους τρεις αγώνες της Ελλάδας (Κολομβία, Ιαπωνία, Ακτή Ελεφαντοστού). Αν κάποιος έχει εξασφαλίσει ανεξάρτητα τα εισιτήρια των αγώνων που τον ενδιαφέρουν, από το σάιτ της FIFA, μπορεί να οργανώσει το ταξίδι του και μέσω άλλων πρακτορείων.

«Από τη στιγμή που άνοιξαν οι προσφορές μέχρι σήμερα έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους περίπου 2.000 φίλαθλοι», λέει στην «Κ» ο κ. Στρατής Τριλίκης από το grazytravel.com (που για την περίσταση δημιούργησε ξεχωριστό ιστότοπο mundialistas.gr). «Ωστόσο, το κόστος είναι τεράστιο και την τελευταία στιγμή ο κόσμος κάνει πίσω». Ο ίδιος έχει εξασφαλίσει το φθηνότερο πακέτο της αγοράς, 1.800 ευρώ για τέσσερις ημέρες (συνολικά επτά, αλλά «χάνονται» με το ταξίδι), χωρίς διαμονή και εισιτήρια αγώνων. «Αν θες να κάνεις βόλτα στο Ρίο για ένα διήμερο και να πας σε έναν αγώνα, το κόστος διπλασιάζεται. Πέρα από το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων, που φτάνουν τα 1.500 μετ’ επιστροφής, οι Βραζιλιάνοι έχουν βάλει στις πόλεις που έχουν εμπορικό ενδιαφέρον και μίνιμουμ διαμονής. Σήμερα είναι πέντε ημέρες για τριάστερο ξενοδοχείο, με μέσο όρο 350 ευρώ την ημέρα για ένα δίκλινο».

Το κόστος ανεβάζουν και οι τεράστιες αποστάσεις μεταξύ των πόλεων όπου θα διεξάγονται οι αγώνες. Εάν κάποιος, δηλαδή, θέλει να παρακολουθήσει το πρώτο και το δεύτερο ματς της Εθνικής,, θα πρέπει να υπολογίζει και το κόστος της μετακίνησης από το Ρίο στο Νατάλ, στα βορειοανατολικά της χώρας (απόσταση πάνω από 2.500 χλμ.). Ο τρίτος αγώνας γίνεται στη Φορταλέζα, που απέχει από το Νατάλ 500 χλμ.

Ενδιαφέρον έχει, πάντως, ότι τα πακέτα που «κινήθηκαν» περισσότερο τόσο μέσω του Travel Plan όσο και μέσω του Γαλανόλευκου Φάρου, που επίσης οργανώνει εκδρομές στη Βραζιλία, είναι τα ακριβά. «Τα πιο οικονομικά πακέτα δεν ζητήθηκαν ιδιαίτερα, αντίθετα, κινήθηκαν τα μέσου και υψηλού κόστους», λέει στην «Κ» εκπρόσωπος του Travel Plan. «Ο περισσότερος κόσμος θέλει να πάει και στους τρεις αγώνες. Αφού θα κάνουν που θα κάνουν ένα τέτοιο μεγάλο ταξίδι, σκέφτονται τι 5.000 ευρώ τι 8.000 ευρώ».

Αντίστοιχα, 80% όσων θα ταξιδέψουν με τον Γαλανόλευκο Φάρο επέλεξαν το 15νθήμερο πακέτο, που περιλαμβάνει επτά ημέρες διαμονής στο Ρίο, τέσσερις στο Νατάλ και τέσσερις στη Φορταλέζα (τιμή 5.250 ευρώ). «Με την κρίση το ποσό είναι τεράστιο, αλλά τουλάχιστον θα σεβαστούμε τα χρήματα που καταβάλλει ο κόσμος και θα προσπαθήσουμε να περάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Φλέκκας. «Εμείς θα τους πάμε σε τετράστερο ξενοδοχείο μέσα στο Ρίο, ενώ στο τέλος του ταξιδιού, παρ’ όλο που είναι χειμώνας στη Βραζιλία, εμείς θα συναντήσουμε θερμοκρασίες 28 βαθμών Κελσίου, μέχρι και μπάνιο στη θάλασσα θα κάνουμε!». Οπως λέει, προκειμένου να ταξιδέψουν με τους «οργανωμένους» φιλάθλους της Εθνικής, στην Αθήνα θα φτάσουν και πολλοί Ελληνες του εξωτερικού «από την Ευρώπη μέχρι την Τασμανία». Μαζί τους θα πάρουν, φυσικά, τις γνωστές τρομπέτες και τα τύμπανα και μία σημαία… 25 επί 15 μέτρα. «Να βοηθήσουμε όσο γίνεται τους διεθνείς μας, οι αγώνες είναι δύσκολοι».

Πάντως, καθώς οι αγώνες της Ελλάδας δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ξένους φιλάθλους, εισιτήρια υπάρχουν άφθονα, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν και ευκαιρίες σε ταξιδιωτικά πακέτα. Οι Ελληνες της τελευταίας στιγμής θα δικαιωθούν.