ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τροποποιήσεις μετά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό

Τροποποιήσεις μετά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό

Ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό. Όπως προκύπτει, το σχέδιο νόμου δεν θα αποσυρθεί, αλλά θα δεχθεί τροποποιήσεις και «διασαφηνίσεις». «Η συμμετοχή στη διαδικασία της διαβούλευσης υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική και ουσιαστική, στην κατεύθυνση της επισήμανσης και υπόδειξης τροποποιήσεων, αλλαγών και προσθηκών στο σχέδιο νόμου, προκειμένου αυτό να καταστεί περισσότερο λειτουργικό και αποτελεσματικό», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, διαψεύδει τις πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, που υποστήριζαν ότι το υπουργείο δεν είχε καμία εμπλοκή στη διαμόρφωση του επίμαχου σχεδίου νόμου. «Το υπουργείο Οικονομικών, αντιλαμβανόμενο πλήρως τη σημασία του αιγιαλού και της παραλίας ως κοινωνικού αγαθού αλλά και ως κρίσιμου παράγοντα για την οικονομική ζωή της χώρας, προτίθεται να εξαντλήσει κάθε περιθώριο περαιτέρω διαβούλευσης με όλους τους συναρμόδιους φορείς και κοινωνικούς εταίρους και θα εργαστεί από κοινού με το ΥΠΕΚΑ, όπως έπραξε μέχρι τώρα, για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου», καταλήγει.

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί, τις 110.000 υπογραφές ενάντια στο σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία, που είχαν συλλεχθεί   μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Avaaz.com παρέδωσαν εκπρόσωποι της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF στο γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Αβραάμ Γούναρη. «Η χώρα έχει ανάγκη από ένα πραγματικά σαφές, αποτελεσματικό, εφαρμόσιμο και απαραίτητα προστατευτικό νομοσχέδιο για την παράκτια ζώνη της χώρας, με βάση επιστημονικά κριτήρια. Το κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση απέχει έτη φωτός από αυτό», σχολίασε ο διευθυντής της οργάνωσης, Δημ. Καραβέλας.

Υπέρ της απόσυρσης του σχεδίου νόμου τοποθετήθηκε και η Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ). «Το σχέδιο νόμου αφορά ένα καθαρά γεωμορφολογικό και απόλυτα περιβαλλοντικό ζήτημα, όπως αυτό του ορισμού της παραλίας και του αιγιαλού, που η επεξεργασία του θα απαιτούσε διεπιστημονική και ακαδημαϊκή υποστήριξη. Αντ’ αυτού αποδομείται από τη συστατική του ταυτότητα και περιγράφεται με όρους οικονομικής, αποκλειστικά, εκμετάλλευσης», αναφέρει στην ανακοίνωσή της. Παράλληλα επισημαίνει ότι «ο  διαχωρισμός των διαδικασιών χαρακτηρισμού του αιγιαλού από τις αντίστοιχες διαδικασίες για τον καθορισμό της ζώνης παραλίας αντιβαίνει στη θεώρηση του παράκτιου χώρου και των οικοσυστημάτων του ως μιας ενιαίας γεωγραφικής ενότητας».