ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπαίνουν τα πρώτα «βραχιολάκια» σε 200 κρατουμένους

Μπαίνουν τα πρώτα «βραχιολάκια» σε 200 κρατουμένους

Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής επιτήρησης – "βραχιολάκι" σε περίπου 200 κρατουμένους, καθώς κατόπιν αιτήματος του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας υπέγραψε απόφαση με την οποία εγκρίθηκε ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Συμφωνα με τα όσα περιγραφονται στο σχεδιο προεδρικού διαταγματος, το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής επιτηρησης θα εφαρμοστεί πιλοτικά για ενα χρονο σε καταδικους, των φυλακών της χώρας οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη έως δεκα ετών αλλα και σε υπόδικους.

Συμφωνα με το προεδρικό διαταγμα, οι κρατούμενοι θα είναι συνδεδεμένοι σε 24ωρη βάση , μέσω μικροτσιπ, με ειδική συσκευή συστήματος "γεωεντοπισμού".

Η εφαρμογή του μέτρου , μέσω του οποίου , εστω και καθυστερημένα, το υπουργείο Δικαιοσύνης φιλοδοξεί να βάλει τέλος στον υπερκορεσμό των φυλακών αναμένεται να αρχίσει πιλοτικά σε περίπου δύο χρόνια.

Η δαπάνη για την αγορά του, δεν θα υπερβαίνει τα 15 ευρώ ημερησίως και θα βαρύνει τον καταδικο ή τον υπόδικο, ενώ σε περίπτωση αποδεδειγμένης οικονομική αδυναμίας, το κόστος θα καταβληθεί από το Δημόσιο.