ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαθήματα καινοτομίας στην Τεχνόπολη

Μαθήματα καινοτομίας στην Τεχνόπολη

«Αρκεί ένα προϊόν να είναι καινοτομικό για να εξασφαλίσει την εμπορική επιτυχία του;» ρώτησε το κοινό, που βρέθηκε προ ημερών στην κατάμεστη αίθουσα της «Τεχνόπολης» Δήμου Αθηναίων, ο γνωστός Ισραηλινός επιχειρηματίας Noam Band, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Algomizer. «Η πρακτική του Pretotyping, δηλαδή ο προέλεγχος της εμπορικής επιτυχίας ενός καινοτομικού προϊόντος, μπορεί να βοηθήσει τους επιχειρηματίες να επιβεβαιώσουν αν υπάρχει η αγορά στην οποία στοχεύουν. Πρόκειται για έναν τρόπο να ελέγξει κανείς μια καινοτόμο ιδέα γρήγορα και φθηνά, δημιουργώντας μια απλοποιημένη ή και εικονική εκδοχή του νέου προϊόντος» απάντησε η Ayla Matalon, εκτελεστική διευθύντρια του Παγκοσμίου Φόρουμ Επιχειρηματικότητας του ΜΙΤ. Και οι δύο είναι ειδικοί στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και μαγνήτισαν το κοινό τόσο με το περιεχόμενο όσο και με την αμεσότητα και τη σπιρτάδα της διάλεξής τους. «Είναι δύο από τους πρωτομάστορες του ισραηλινού θαύματος. Δηλαδή, του πώς μία χώρα, στην οικονομία της οποίας κύριο βάρος είχε ο πρωτογενής τομέας, άλλαξε σε μία χώρα που δίνει βάρος στην καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία» λέει στην «Κ» ο κ. Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης, όπου εδώ και τρεις εβδομάδες λειτουργεί το INNOVATHENS.

«Το INNOVATHENS είναι ένα διαδραστικό κέντρο πληροφόρησης, ενημέρωσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία» λέει ο κ. Μπιτζάνης, εξηγώντας ότι, για να δημιουργηθεί το INNOVATHENS με τα τρία επίπεδά του, ανασχεδιάστηκε το αεριοφυλάκιο 2 που υπάρχει μέσα στην Τεχνόπολη. Ηταν ένα αεριοφυλάκιο του 19ου αιώνα όπου, όπως λέει και η λέξη, φυλασσόταν φωταέριο. «Το εργοστάσιο στο Γκάζι συνέβαλε στη βιομηχανική επανάσταση της Αθήνας. Σήμερα, με το INNOVATHENS, φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στην επανάσταση της πρωτεύουσας προς την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα» τονίζει ο κ. Μπιτζάνης.

Ενδεικτικά, στον χώρο του INNOVATHENS έχουν γίνει σεμινάρια στα οποία στελέχη ισχυρών τεχνολογικών εταιριών δίδαξαν Ελληνες νέους τεχνικούς για βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων τους. Και η ζήτηση από νέους τεχνικούς ήταν τριπλάσια σε σχέση με τον αριθμό των θέσεων του σεμιναρίου. Επίσης, σε μία εκδήλωση με τίτλο «Φέρνοντας το διάστημα στη γη» παρουσιάστηκαν και βραβεύθηκαν πιλοτικές εφαρμογές που αντλούν δεδομένα από το διάστημα και τα αξιοποιούν με στόχο να διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών της Αθήνας σε θέματα, όπως η υγεία, οι συγκοινωνίες κ.ά. Ενα άλλο απόγευμα στον χώρο της Τεχνόπολης, εκπρόσωποι από τα πέντε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης – το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Αθηνών – ενημέρωσαν για τις δράσεις τους και τα μελλοντικά τους σχέδια. Αλλωστε, ο Δήμος Αθηναίων απηύθυνε την πρόσκληση στα πέντε πανεπιστήμια για τη δημιουργία επιχειρήσεων που θα αξιοποιούν τα προϊόντα της ερευνητικής δουλειάς τους.

Και μέσα στο επόμενο δίμηνο θα περάσουν εκπρόσωποι της Ενωσης Ελληνικής Βιομηχανίας Ημιαγωγών, του κέντρου orange grove, της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα, του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας, των μονάδων καινοτομίας orange grove και egg.

Παρουσίαση 2 λεπτών

«Είμαι, κάνω, θέλω» ήταν ο τίτλος μιας πρόσφατης εκδήλωσης, που δίνει το στίγμα του INNOVATHENS: οι συμμετέχοντες είχαν στη διάθεσή τους 2 λεπτά για να παρουσιάσουν τον εαυτό τους και την επαγγελματική τους ιδιότητα, να αναφερθούν στο πώς δραστηριοποιείται ο καθένας (ή έχει σκοπό να δραστηριοποιηθεί) σε επιχειρηματικό επίπεδο, να συστήσουν στην κοινότητα τα μέλη της ομάδας τους, το αντικείμενο της νεοφυούς επιχείρησης που πρεσβεύουν όπως και τις ανάγκες, τη βοήθεια και τη συνεργασία που θα επιθυμούσαν να αποκομίσουν από την κοινότητα. Οποιος, λοιπόν, έχει μια καινοτόμο ιδέα ή εάν είναι στα πρώτα βήματα της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, πρέπει να κάνει μια στάση στο INNOVATHENS για δικτύωση με εταιρείες, άλλους επαγγελματίες, συμβούλους, ακαδημαϊκούς, ερευνητές αλλά και για να πάρει πληροφορίες σχετικά με διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης.