ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα στους κατοίκους της Σερβίας

Ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα στους κατοίκους της Σερβίας

Ενα ζευγάρι με ένα νεογέννητο μωρό στο καρότσι διασχίζει την πύλη της πρεσβείας της Δημοκρατίας της Σερβίας στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, μεταφέροντας ένα μεγάλο χαρτοκιβώτιο. Θα ακολουθήσει μια μεσόκοπη κυρία που έρχεται να αφήσει μια τσάντα, ένας άντρας που θα φέρει τρεις κούτες με το αυτοκίνητό του. Η ροή του κόσμου είναι σταθερή. Οι υπάλληλοι της πρεσβείας παραλαμβάνουν τα πακέτα και τα μεταφέρουν στο εσωτερικό του νεοκλασικού, σε ένα δωμάτιο που κοντεύει να γεμίσει.

Από χθες το πρωί δεκάδες πολίτες, Ελληνες αλλά και Σέρβοι που ζουν στην Ελλάδα, ανταποκρίνονται στην έκκληση για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους δεκάδες χιλιάδες πλημμυροπαθείς της γειτονικής μας χώρας. Ανάλογες κινήσεις έχουν οργανωθεί και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι δεσμοί με τη Σερβία, οικονομικοί αλλά κυρίως συναισθηματικοί, είναι ακόμα πιο ισχυροί. «Επικοινωνούν μαζί μας από όλη την Ελλάδα, ο κόσμος ενδιαφέρεται να μάθει πώς μπορεί να βοηθήσει», λέει στην «Κ» η Ιρένα Σάρατς, εκπρόσωπος της σερβικής πρεσβείας για πολιτικά θέματα, τον πολιτισμό και τα μέσα ενημέρωσης. «Πάντα στις δύσκολες στιγμές οι Ελληνες είναι δίπλα μας. Είναι αυτός ο ιδιαίτερος δεσμός που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες».

Οπως αναφέρει η κ. Σάρατς, τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι έχουν μετακινηθεί από τις εστίες τους εξαιτίας των πλημμυρών. «Δεν ξέρουμε ακόμα πόσα σπίτια έχουν καταστραφεί. Θα περάσουν αρκετές ημέρες πριν να έχουμε σαφή εικόνα. Πάντως υπολογίζουμε ότι ο Δούναβης θα φθάσει στο υψηλότερο σημείο του σε 2-3 ημέρες».

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης γίνεται, εκτός από την Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός καλεί όσους επιθυμούν να προσφέρουν: στρώματα, ρουχισμό για ύπνο, αποσυναρμολογούμενα κρεβάτια, πάνες για μωρά και ηλικιωμένους, κάλτσες, εσώρουχα, φακούς, μπαταρίες για φακούς, είδη υγιεινής (χαρτί τουαλέτας, σαπούνι, χαρτοπετσέτες, μωρομάντιλα, υγρά μαντιλάκια, σερβιέτες, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες), γαλότσες, νερό, κουβέρτες, αντισηπτικά, ιατρικό εξοπλισμό, τρόφιμα μακράς διάρκειας, παιδικές τροφές, γάλα σε σκόνη και κονσέρβες. Επίσης έχει ανοιχθεί λογαριασμός στην Alpha Bank υπέρ των πλημμυροπλήκτων (αρ. λογαριασμού 112 00 2002 021470). Πληροφορίες στο www.embassyofserbia.gr.

Σε περίπου 174,5 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι ζημιές

Με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων ξεκίνησαν οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης δωρητών, που διεξάγεται στο Βελιγράδι, προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στη Σερβία για την αντιμετώπιση των μαζικών ζημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες.
  
Από το βήμα της συνάντησης, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι οι ζημιές που έχει υποστεί, μέχρι στιγμής, η χώρα του από τις πλημμύρες υπερβαίνουν το 0,6% του ΑΕΠ, γεγονός που σημαίνει πως απαιτείται βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  
Σύμφωνα με τον κ. Βούτσιτς, η ζημιά που έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες στη Σερβία υπολογίζεται σε περίπου 174,5 εκατ. ευρώ.
   Στη Σερβία λειτουργούν περίπου 140 κέντρα, που φιλοξενούν πλημμυροπαθείς, τα 47 εκ των οποίων βρίσκονται στο Βελιγράδι και τα 93 σε άλλα τμήματα της σερβικής επικράτειας.
  
Συνολικά 31.897 πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, 1763 καταλύματα έχουν είτε καταστραφεί πλήρως είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και άλλα 2260 έχουν πλημμυρίσει- εξαιρουμένου του Ομπρένοβατς, του δήμου εκείνου του Βελιγραδίου που έχει πληγεί σε μεγαλύτερη κλίμακα από τη θεομηνία.
  
Επιπροσθέτως, 39 δήμοι είναι αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις των πλημμυρών -δηλαδή, 1.643.832 πολίτες- ενώ μεγάλες είναι οι καταστροφές σε γέφυρες και στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
   Μεγάλο πλήγμα δέχθηκαν επίσης τόσο ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και αυτός της γεωργίας, με χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών να έχουν πλημμυρίσει, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει πτώση στο σύνολο της γεωργικής παραγωγής.
  
Ο κ. Βούτσιτς επεσήμανε ότι εξαιτίας των ζημιών στο σύστημα ηλεκτροδότησης, η Σερβία αναγκάζεται να ξοδεύει περίπου μισό έως ένα εκατ. ευρώ την ημέρα για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το ορυχείο της Κολούμπαρα θα αυξήσει από σήμερα την παραγωγή του προκειμένου να τροφοδητήσει τον θερμοηλεκτρικό σταθμό του Ομπρένοβατς.
  
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας ανέφερε ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, η σερβική κυβέρνηση θα ετοιμάσει ένα σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι η εκτίμηση της συνολικής ζημιάς θα γίνει με τρόπο υπεύθυνο και διάφανο.
   Σημείωσε δε, ότι τα επόμενα χρόνια, η χώρα του θα χρειαστεί βοήθεια προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική της ανάκαμψη και παρότρυνε τους διεθνείς δωρητές να βοηθήσουν με γνώση, εμπειρία και χρήματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
  
Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι η βοήθεια θα χρησιμοποιηθεί με τον σωστό τρόπο και ότι οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν πώς δαπανώνται τα χρήματα, σε ειδικό ιστότοπο του υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να είναι έτοιμος σε μερικές μέρες.
  
Ο κ. Βούτσιτς ευχαρίστησε όλους όσοι έχουν βοηθήσει μέχρι σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι η Σερβία θα ανταποδώσει αυτή τη βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.
   Μιλώντας για τη διεθνή βοήθεια που έχει λάβει ήδη η χώρα του, ο Σέρβος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι διεξήχθησαν επιχειρήσεις διάσωσης με τη βοήθεια ελικοπτέρων από τη Σλοβενία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την ΠΓΔΜ, την Ουγγαρία, τη Λευκορωσία και τη EULEX, ενώ και οι ΗΠΑ έχουν θέσει 10 ελικόπτερα στη διάθεση των σερβικών αρχών.
  
Ο κ. Βούτσιτς ευχαρίστησε, επίσης, τις κυβερνήσεις της Ρωσίας, της Κίνας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Νορβηγίας, των οποίων οι δωρεές θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών σε ορισμένες από τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των έργων που πρέπει να γίνουν θα χρηματοδοτηθεί από τη σερβική κυβέρνηση.