ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ασαφής ο νέος Κώδικας λένε οι εισαγγελείς

Ασαφής ο νέος Κώδικας λένε οι εισαγγελείς

Σοβαρές επιφυλάξεις για συγκεκριμένες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο οποίος βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, διατυπώνουν με επιστολή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Με την επιστολή η Ενωση ζητεί παράταση της δημόσιας διαβούλευσης μέχρι τις 31/7 προκειμένου να διατυπώσει άρτια και εξειδικευμένα τις προτάσεις της επί συγκεκριμένων διατάξεων στις οποίες εντοπίζει ασάφειες και αοριστίες.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, η Ενωση υποστηρίζει ότι οι διατάξεις θα επιβραδύνουν περαιτέρω την εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας. Αντίθετα, τα μέλη του Δ.Σ. εκφράζουν την ικανοποίησή τους για «τη δυνατότητα επιβολής μετά την απολογία του κατηγoρουμένου κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, καθώς και σε περίπτωση διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα για την προσωρινή κράτηση την έκδοση ανακριτικής διάταξης με την οποία απαγορεύεται στον εμπλεκόμενο η έξοδος από τη χώρα». Οπως επισημαίνεται στην επιστολή «η προτεινόμενη τροποποίηση διασφαλίζει την παρουσία του κατηγορουμένου μέχρι την επίλυση της διαφωνίας».

Μεταξύ των νέων διατάξεων για τις οποίες η Ενωση Εισαγγελέων εκφράζει επιφυλάξεις είναι αυτές που ορίζουν τους λόγους εξαίρεσης δικαστών καθώς και διάταξη που ορίζει ότι «σε κακουργήματα ή πλημμελήματα απειλούμενα στον νόμο με ποινή φυλάκισης ενός έτους ή στα 259 και 302 Π.Κ. ο εισαγγελέας κινεί την ποινική δίωξη μόνο εφόσον έχουν ενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση ή τα προβλεπόμενα από το 243, παρ. 2 του ΚΠΔ και προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις προς κίνησή της». Κατά την Ενωση «η τελευταία αυτή διάταξη επιφέρει αδικαιολόγητη επιβάρυνση της διαδικασίας σε πληθώρα υποθέσεων με πλήρεις ήδη από την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς δικογραφίες».