ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις Κάννες ζητήθηκε από τον Βενιζέλο να εξετάσει ενδεχόμενο Grexit

Στις Κάννες ζητήθηκε από τον Βενιζέλο να εξετάσει ενδεχόμενο Grexit

Οι δραματικές  πτυχές της Συνόδου των Καννών, που οδήγησαν στην εγκατάλειψη της ιδέας του κ. Γ. Παπανδρέου περί δημοψηφίσματος και, έπειτα από λίγο, έκριναν και την τύχη του ως πρωθυπουργού εξακολουθούν να κυριαρχούν στον παγκόσμιο Τύπο. Αυτή τη φορά, από δημοσίευμα του Guardian, προκύπτει πώς Σαρκοζί και Μέρκελ ζήτησαν, ήδη από το ίδιο βράδυ, να εξεταστούν τα εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον Guardian, και αφού είχε δοθεί το τελεσίγραφο στην Αθήνα ότι το δημοψήφισμα θα αφορούσε μόνον την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, οι Eυρωπαίοι προχώρησαν ένα ακόμη βήμα σφίγγοντας κι άλλο τον κλοιό.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, πρότεινε στους κ. Βενιζέλο, τον τότε επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, να εξετάσουν όλα τα πιθανά σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, «διότι το αποτέλεσμα (του δημοψηφίσματος) θα μπορούσε κάλλιστα να είναι όχι (στο ευρώ)». Το ενδεχόμενο μιας τέτοιας σύσκεψης, η γνωστοποίηση της οποίας θα οδηγούσε σε σεισμό την Ελλάδα και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, απέτρεψε η σαφώς αρνητική στάση του κ. Γιουνκέρ, «γνωστού για τη συμπάθειά του προς την Ελλάδα», όπως αναφέρει o Guardian και η άρνηση Βενιζέλου.

Στο ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Βενιζέλος εξιστορεί πώς «ο Σαρκοζί ήταν εξαιρετικά εκνευρισμένος… κανείς δεν μπορούσε να μιλήσει, καθώς μιλούσε εκείνος ασταμάτητα. Η Μέρκελ ήταν πιο ήρεμη, αλλά το μήνυμά της ήταν ξεκάθαρο: είτε ακυρώνετε το δημοψήφισμα ή διεξάγετε ένα, αμέσως, που θα ρωτά: “ναι ή όχι στο ευρώ”. Και μετά από αυτό θα δούμε αν θα προχωρήσουμε με τη δόση, το πρόγραμμα και το κούρεμα».

Σύμφωνα με τον Guardian, ήταν ένα «ανυπόφορο δίλημμα» προς την κυβέρνηση και τον τότε πρωθυπουργό που, μέχρι εκείνη την ώρα, επέμενε ότι το δημοψήφισμα θα αφορούσε το πρόγραμμα λιτότητας και όχι τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη. Ο κ. Βενιζέλος –υπουργός Οικονομικών τότε– σημειώνει πως οι Ευρωπαίοι δεν είχαν ενημερωθεί για την πρωτοβουλία Παπανδρέου και περιγράφει τους κινδύνους της αποδοχής του τελεσιγράφου των Καννών: «Φανταστείτε την αντίδραση των αγορών… Θα είχαμε καταρρεύσει σε τρεις ημέρες. Δεν θα είχαμε φτάσει ποτέ στο δημοψήφισμα επειδή θα είχε σημειωθεί μαζική ανάληψη καταθέσεων από τις τράπεζες».

O Γκάιτνερ

Το ιστορικό της κρίσης της Ευρωζώνης, με επίκεντρο το «ελληνικό δράμα», εξακολουθεί να κυριαρχεί στην παγκόσμια συζήτηση.

«O πυρετός της λιτότητας και το χάλι στην Ευρώπη» έγιναν το κεντρικό οικονομικό δράμα για το δεύτερο ήμισυ της πρώτης θητείας του προέδρου Ομπάμα, αναφέρει εμφατικά ο πρώην υπουργός των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ στο βιβλίο του «Stress Test». «Το κυρίαρχο αφήγημα διεθνώς θα τριγύριζε γύρω από τις προσπάθειές μας να αποτρέψουμε τους Ευρωπαίους ηγέτες από το να αναζωπυρώσουν τη χρηματοπιστωτική κρίση και να ρίξουν την παγκόσμια οικονομία πίσω στην άβυσσο», γράφει χαρακτηριστικά.

Παρά τις σκληρές μάχες μεταξύ λιτότητας και πακέτου στήριξης στις ΗΠΑ, ο κ. Γκάιτνερ λέει ότι το χάος στην Ευρώπη τον ξάφνιασε. Οπως γράφει, «δεν μπορούσα να πιστέψω ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αυτοπυρπολούνταν και θα διακινδύνευαν ένα ακόμη παγκόσμιο ολοκαύτωμα τόσο σύντομα ύστερα από την κατάσβεση της αρχικής κρίσης». Σχολιάζοντας την καγκελάριο Μέρκελ, εξομολογείται ότι την θεωρούσε «έξυπνη και εντυπωσιακή», αν και λέει πως δεν είναι σίγουρος «ότι το αίσθημα ήταν αμοιβαίο».