ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεργεία και συνδυασμοί έπιασαν… σκούπα και φαράσι

Συνεργεία και συνδυασμοί έπιασαν… σκούπα και φαράσι

«Αν δεν βγουν οι σταυροί, οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει». Ο κυρ Βαγγέλης που πίνει τον ελληνικό του στο καφενείο του Λουκά στο Παγκράτι έχει τον δικό του καημό. Εβαλε το εγγόνι για δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων και περιμένει ακόμα τα αποτελέσματα. «Θα μας σκάσουν μέχρι να τους βγάλουν». Περισσότερο από συνήθεια, οι υπόλοιποι θαμώνες γύρω του «συμφωνούν» κουνώντας το κεφάλι. Ομως κοινή είναι η αίσθηση -πόσο μάλλον για τον ιδιοκτήτη- ότι τα βάσανα τέλειωσαν. Εδώ και εβδομάδες, στα τραπέζια οι ίδιες συζητήσεις για προγνωστικά, οι ίδιοι ψευτοτσακωμοί για το ποιος πρέπει να βγει δήμαρχος, ποιος περιφερειάρχης, ποιον να στείλουμε στην Ευρωβουλή. «Πώς κάνουμε όταν βλέπουμε ματς στην τηλεόραση; Ε, έτσι και χειρότερα. Συνέχεια», λέει ο κ. Σπύρος γελώντας. «Ευτυχώς, τέλος».

Καλοδεχούμενη η επιστροφή στην κανονικότητα στα στέκια και τις γειτονιές της Αθήνας. Τα θέματα εξαντλήθηκαν, το ίδιο φαίνεται και ο κόσμος από τη μακρά και δύστροπη προεκλογική περίοδο. Ηδη από το πρωί της Δευτέρας, τα συνεργεία των δήμων έπιασαν δουλειά, «ξηλώνοντας» τα περίπτερα των υποψηφίων και απομακρύνοντας από τους δρόμους αφίσες και προεκλογικό υλικό, καθαρίζοντας την πόλη από τα σημάδια των εκλογών. Σε εγρήγορση και οι εργαζόμενοι στον ΧΥΤΑ Φυλής, προκειμένου να υπάρξει σωστή και έγκαιρη διαχείριση και να μη δημιουργηθούν προβλήματα από τον επιπλέον όγκο απορριμμάτων. Μόνο στην Αθήνα αναμένεται να συγκεντρωθούν περισσότεροι από 20 τόνοι με αφίσες και φυλλάδια, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο όγκος των σκουπιδιών θα ξεπεράσει τους 15 τόνους. Σύμφωνα με το ekriti.gr, από την περασμένη Δευτέρα στο Ηράκλειο Κρήτης, η υπηρεσία καθαριότητας έχει ξηλώσει από τις κολώνες και έχει πετάξει περισσότερους από οκτώ τόνους προεκλογικού υλικού.

Σε δουλειά έχουν μπει και οι συνδυασμοί των υποψηφίων. Από το πρωί της Δευτέρας υποψήφιοι του συνδυασμού της Ρένας Δούρου, όπως ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Γιώργος Καραμέρος, μαζί με περιφερειακούς συμβούλους, ξεκίνησαν την «αποκαθήλωση» των πολυσυζητημένων αφισών της. Εκτιμάται ότι από Μαρούσι, Ψυχικό, Χολαργό, Χαλάνδρι και Φιλοθέη συγκεντρώθηκαν ήδη περισσότερες από 500 αφίσες, οι οποίες θα ανακυκλωθούν, όπως η νέα περιφερειάρχης Αττικής είχε δεσμευθεί. Οτι θα μαζευτούν οι αφίσες μετά το πέρας των εκλογών είχε δεσμευθεί και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ανάλογη επιχείρηση στήθηκε και στον Πειραιά, όπου ο ίδιος ο νέος δήμαρχος, Γιάννης Μώραλης, μαζί με εθελοντές του συνδυασμού του, ξεκίνησαν τον καθαρισμό της πόλης από το προεκλογικό υλικό. «Ηταν μια ενέργεια για την οποία είχαμε δεσμευτεί, ανεξάρτητα αν θα κερδίζαμε ή αν θα χάναμε στις εκλογές», είπε ο ίδιος. «Υπήρξε αρκετή αφισοκόλληση στην πόλη απ’ όλους τους συνδυασμούς, άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο».

Σε πολλές περιπτώσεις, συνδυασμοί κατέβασαν τις αφίσες τους μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Η «Δράση για μια Αλλη Πόλη» στα Βριλήσια, για παράδειγμα, που δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο, ξεκίνησε την αποκαθήλωση από την προηγούμενη εβδομάδα.