ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η συμβολή των Εβραίων στον αντιναζιστικό αγώνα

Η συμβολή των Εβραίων στον αντιναζιστικό αγώνα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Σε μια εποχή όπου η σκιά του αντισημιτισμού φαίνεται να πλανάται ξανά πάνω από τη Γηραιά Ηπειρο, το Εβραϊκό Μουσείο και η πρεσβεία της Γερμανίας στην Ελλάδα διοργανώνουν αύριο και μεθαύριο ένα σημαντικό συνέδριο, με τίτλο «Αντίσταση και Εβραίοι στην Ευρώπη, 1939 – 1945», το οποίο θα φιλοξενηθεί στην έδρα του Ινστιτούτου Θερβάντες (Μητροπόλεως 23), με διαπρεπείς ομιλητές από διάφορες χώρες.

Το συνέδριο φιλοδοξεί, σε μια κρίσιμη στιγμή, να φωτίσει ορισμένα κεφάλαια της ιστορίας που είναι λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό, καθώς εδώ και δεκαετίες η μεγαλύτερη βαρύτητα δινόταν αναπόφευκτα στο θέμα του Ολοκαυτώματος. Καθώς όμως η ιστορική έρευνα βαθαίνει μέσα στον χρόνο, άλλες πτυχές, που ήταν αρκετά σημαντικές, φαίνεται να αποκτούν τη δική τους διάσταση. Μια από αυτές είναι η αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε ανάμεσα στις διάφορες αντιστασιακές ομάδες κατά του ναζισμού, στην Ευρώπη τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η σύμπνοια αυτή δεν εστιάστηκε μονάχα ανάμεσα σε μέλη των ίδιων θρησκευτικών εθνοτήτων, αλλά άγγιξε και άλλους παράγοντες όπως η φυλετική καταγωγή, τα κοινωνικά και πολιτικά κριτήρια.

Το συνέδριο στο Ινστιτούτο Θερβάντες θα εστιάσει σε αυτά τα ζητήματα του αντιναζιστικού αγώνα, από τη σκοπιά των Εβραίων. Υπάρχουν τέσσερις μεγάλες ενότητες: η αντίσταση των Ελλήνων Εβραίων, των Γάλλων, εκείνων της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ θα γίνει και μια ειδική αναφορά την Παρασκευή το απόγευμα στις εξεγέρσεις που έγιναν μέσα στα γκέτο και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Συμμετέχουν πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ, τη Γερμανία, την Ελλάδα κ.ά.