ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεργασία με ΑΣΚΤ για τον εμπλουτισμό των πωλητηρίων όλης της χώρας

Συνεργασία με ΑΣΚΤ για τον εμπλουτισμό των πωλητηρίων όλης της χώρας

Κινητικότητα παρατηρείται και στα εργαστήρια του Ταμείου Αρχαιολογικών Χώρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ). Οι προτιμήσεις των επισκεπτών και η ζήτηση συγκεκριμένων αντικειμένων έθεσαν προτεραιότητες στα προϊόντα που ετοιμάζονται εδώ και μήνες. Κυρίως στην καλή ποιότητα των εκμαγείων σύμφωνα με τις μήτρες των πρωτότυπων στα εργαστήρια του Ρέντη.

Οι κωδικοί που δεν είχαν ζήτηση μειώθηκαν, άλλοι καταργήθηκαν ενώ νέα είδη και μαζικές εφαρμογές -εμπνευσμένες από εκθέματα μουσείων- δοκιμάζονται στην αγορά. Ανάμεσά τους, μικρά αντικείμενα, από αυτά που συνήθως προτιμούν να αγοράζουν οι επισκέπτες των μουσείων σε όλο τον κόσμο, καθώς και οικονομικές λύσεις στις οποίες ποτέ δεν δίναμε σημασία.

Ομως από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες της νέας διοίκησης του ταμείου είναι η συνεργασία με τους αποφοίτους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και τον πρύτανη της σχολής Γ. Χαρβαλιά. Οι απόφοιτοι θα συμμετάσχουν σε διαγωνισμό για τις καλύτερες ιδέες με τις οποίες θα σχεδιαστούν τα καινούργια αντικείμενα.

Σκοπός είναι να αναδειχθούν έργα νέων εικαστικών με αναφορές στην πολιτιστική μας κληρονομιά, τα οποία θα εμπλουτίσουν τα πωλητήρια όλης της χώρας. «Θέλουμε να αναδείξουμε τα νέα δημιουργικά ταλέντα της χώρας μας, να διευκολύνουμε τη συνάντηση του σύγχρονου πολιτισμού με τη μεγάλη μας παράδοση, αλλά και να προσφέρουμε ένα οικονομικό όφελος στους νέους καλλιτέχνες», είπε ο υπουργός.

Η δουλειά τους «θα αγοραστεί και θα αναπαραχθεί από το ΤΑΠΑ», ιδέα παλιά που «χρόνια κουβεντιάζαμε», είπε ο κ. Χαρβαλιάς, και τώρα θεμελιώνεται. Πάνω απ’ όλα, θεμελιώνεται μια καλή σχέση ανάμεσα στους αποφοίτους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και στο υπουργείο. Το αυτονόητο.

«Αυτή η επιλογή σηματοδοτεί και την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και τη συνεργασία με τα βιοτεχνικά επιμελητήρια», επεσήμανε η κ. Λίνα Μενδώνη. Αλλωστε η συνεργασία αυτή μπορεί να στηριχθεί και από ευρωπαϊκά προγράμματα, έχει δηλαδή μια υγιή οικονομική διάσταση. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η ερχόμενη προγραμματική περίοδος προβλέπει τέτοιες δράσεις.

Τα πωλητήρια των μουσείων θα εμπλουτιστούν με αντικείμενα μικροτεχνίας, μικρογλυπτικής, κοσμήματα των νέων καλλιτεχνών, που θα σταθούν δίπλα στα πιστά αντίγραφα του ΤΑΠΑ, ενώ νέοι άνθρωποι, οι απόφοιτοι της ΑΣΚΤ, θα μπουν στην αγορά εργασίας.

Κι όπως υπογράμμισε σωστά ο πρύτανης της σχολής, «αγορά εργασίας για μας είναι η ίδια η κοινωνία και ο πολιτισμός». Τα έργα θα τεθούν στην κρίση επιστημονικής επιτροπής, της οποίας θα προΐσταται ο καθηγητής της ΑΣΚΤ Αγγελος Αντωνόπουλος.

Στο μεταξύ, πωλητήρια ολοκληρώνονται, άλλα είναι στο στάδιο μελετών, άλλα αναβαθμίζονται. Κνωσός, Μυστράς, Μυκήνες, Σούνιο, Ολυμπιείο, Βεργίνα, Ακρόπολη, Επίδαυρος, Ασκληπιείο Κω είναι ορισμένα απ’ αυτά.

Σωστή εκμετάλλευση

Ο πολιτισμός είναι ένας μεγάλος μοχλός ανάπτυξης που οφείλει η Πολιτεία να τον εκμεταλλευτεί σωστά. Το 2013 οι επισκέπτες των μουσείων έδειξαν ποιους χώρους προτίμησαν περισσότερο. Την Ακρόπολη (ενιαίο εισιτήριο) επισκέφθηκαν 1.690.063 άτομα, την Κνωσό 602.949, τη Λίνδο 437.174, την Ολυμπία 375.085, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 308.573, την Επίδαυρο 276.125, το Ολυμπιείο 270.290, τις Μυκήνες 240.763, τους Δελφούς 190.547, το Παλάτι Μαγίστρου στη Ρόδο 184.776, το Ακρωτήρι Θήρας 162.610, το Σούνιο 142.186, τη Βεργίνα 136.197, το Φρούριο Κέρκυρας 119.277, το Μουσείο Ολυμπίας 91.150, τη Δήλο 83.591, τον Μυστρά 75.828.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί. Το ΥΠΠΟΑ οφείλει να εξετάσει κάθε εκκρεμότητα και να λύσει τα προβλήματα. Και να δει γρήγορα τι γίνεται πέρα από τους χώρους που επιλέγουν να επισκεφθούν οι περισσότεροι τουρίστες. Να υποστηρίξει και τις επιλογές άλλων επισκεπτών. Μουσεία μικρότερα που δεν έχουν ούτε τα αυτονόητα όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάορτης (χωρίς W.C.). Κυρίως οφείλει να στρέψει το βλέμμα στην εγκαταλειμμένη περιφέρεια.