ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επανατοποθέτηση 2.670 διαθέσιμων δημοτικών αστυνομικών

Επανατοποθέτηση 2.670 διαθέσιμων δημοτικών αστυνομικών

Περίπου 200 από τους δημοτικούς αστυνομικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Σεπτέμβριο θα βρεθούν εκτός Δημοσίου, καθώς χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε τις υπουργικές αποφάσεις για την επανατοποθέτηση σε νέες υπηρεσίες 2.670 εξ αυτών.

Ειδικότερα, βάσει των υπουργικών αποφάσεων 1.542 πρώην δημοτικοί αστυνομικοί θα τοποθετηθούν στην Ελληνική Αστυνομία, 575 σε σωφρονιστικά καταστήματα, 141 στη Γενική Γραμματεία Εσόδων, 382 σε υπηρεσίες μετανάστευσης, ενώ 30 θα απορροφηθούν στις υπηρεσίες αντιμετώπισης του παραεμπορίου.

Οι πρώην αστυνομικοί εκτιμάται ότι θα αναλάβουν τα καινούργια τους καθήκοντα περί τα μέσα Ιουλίου, δεδομένου ότι υπάρχει περιθώριο μέχρι τις 25 Ιουνίου για αιτήσεις θεραπείας (ενστάσεις), που θα κριθούν από τα Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια. Θα ακολουθήσει η έκδοση των οριστικών πινάκων κατάταξης από το ΑΣΕΠ. «Διαψεύδουμε στην πράξη όλους εκείνους που υποστήριζαν -για προφανείς μικροκομματικούς λόγους- ότι οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί θα απολυθούν. Συμβαίνει το αντίθετο. Αξιοποιήσαμε το πρόγραμμα κινητικότητας για την καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημειωτέον ότι το πλαίσιο των εντατικών ελέγχων που διενεργούνται από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, 156 πρώην αστυνομικοί βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση πλαστών πιστοποιητικών προκειμένου να προσληφθούν. Οι εκθέσεις του Σώματος Ελεγκτών προτείνουν στις αρμόδιες δημοτικές αρχές να προβούν σε ανάκληση των επίμαχων διορισμών, ενώ οι σχετικοί φάκελοι έχουν διαβιβαστεί και στις εισαγγελικές αρχές για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Πειθαρχικές διαδικασίες

Παράλληλα με την εντατικοποίηση των ελέγχων του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, επιταχύνονται και οι πειθαρχικές διαδικασίες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εντός του α΄ τετραμήνου του 2014 σημειώθηκαν 304 αναγκαστικές αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων που αφορούν ποινικά ή πειθαρχικά παραπτώματα, ανακλήσεις διορισμών ή καταγγελίες συμβάσεων λόγω υποβολής πλαστών δικαιολογητικών.