ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημιουργία 15 δανειστικών βιβλιοθηκών σε σχολεία

0208s12bib1

Πώς τη λέγανε; Πολλά τα χρόνια, ξεχνάω. Ηταν η «κυρία της βιβλιοθήκης». Εκείνη που θα μας βοηθούσε να βρούμε αυτό που ψάχναμε, θα συμπλήρωνε την ειδική καρτέλα, θα έλεγχε τα βιβλία που επιστρέφαμε για μουντζούρες και σημειώσεις, θα μας μάλωνε αν αργούσαμε να τα γυρίσουμε. Και αλίμονο εάν σε άρχιζε στη μουρμούρα η κυρία της βιβλιοθήκης.

Ημουν από τους τυχερούς, το σχολείο μου διέθετε μια πολύ καλή δανειστική βιβλιοθήκη με κάθε λογής βιβλία, από εγκυκλοπαίδειες και μυθιστορήματα μέχρι άτλαντες και ιστορικά συγγράμματα. Παρότι στο εξωτερικό ο θεσμός είναι πολύ διαδεδομένος, στη χώρα μας η δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης εναπόκειται συνήθως στο μεράκι του συλλόγου διδασκόντων ή κάποιου εμπνευσμένου διευθυντή. Εδώ και πολλά χρόνια, το κενό επιχειρεί να καλύψει με επεμβάσεις στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές της χώρας η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου. Τα τελευταία 20 χρόνια έχει δημιουργήσει πάνω από 700 δανειστικές βιβλιοθήκες σε σχολεία, ιδρύματα, συλλόγους, πνευματικά κέντρα και ενορίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, φροντίζοντας ώστε όλοι, όπου κι αν ζουν, να έχουν πρόσβαση στον πλούτο και την ομορφιά των βιβλίων.

Μόνο φέτος, με την αρωγή του αποκλειστικού χορηγού της, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η λέσχη δημιούργησε δανειστικές βιβλιοθήκες σε 15 σχολεία της χώρας: στα Δημοτικά 16ο Αγρινίου, 3ο Φερών Εβρου, Καμαρών, Σελιανίτικων, Κουλούρας, 5ο Αιγίου, 1ο, 2ο, 3ο Νιγρίτας και Βαμβακόφυτου Σερρών και στα Γυμνάσια-Λύκεια Αγίου Ευστρατίου Λέσβου, Νιγρίτας Σερρών και Καμαρών Αχαΐας.

Η επιτυχία του εγχειρήματος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη σωστή διερεύνηση του χώρου όπου θα στηθεί η νέα βιβλιοθήκη. «Τον ανακαλύπτουμε μαζί με τους δασκάλους, τους καθηγητές, τους κοινοτάρχες, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους ιερείς ή τους απλούς πολίτες που επιθυμούν να μας βοηθήσουν», λέει στην «Κ» η κ. Ενθη Κουιρίνη, εκ μέρους της λέσχης. «Η σωστή αξιολόγηση των ιδιαίτερων αναγκών κάθε τόπου είναι σημαντική για το πού θα δημιουργηθεί ακόμα μία δανειστική βιβλιοθήκη. Αν επικρατεί καλό κλίμα, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να λειτουργήσει αποδοτικά ακόμα και χωρίς βιβλιοθηκάριο, αν ο τόπος θα αρπάξει την ευκαιρία…».

Αξιολόγηση

Τα βιβλία που θα εμπλουτίσουν τις βιβλιοθήκες αξιολογούνται από αναγνώστες που συμμετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα επιλογής βιβλίων της λέσχης. Το κριτήριο δεν είναι η εμπορική επιτυχία, τα βιβλία δεν προέρχονται από την εκδοτική παραγωγή της σειράς. Τις βιβλιοθήκες κοσμούν βιβλία ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας με πραγματική αξία και σίγουρη συμβολή στην ανάπτυξη του πνεύματος. Υπό αυτό το πρίσμα, έχουν επιλεγεί έως τώρα 9.000 βιβλία -430 είδη για όλα τα ενδιαφέροντα- από 560 εκδότες. «Η λαχτάρα με την οποία υποδέχονται τις βιβλιοθήκες μας μικροί και μεγάλοι, η δίψα τους για διάβασμα, το “ευχαριστώ” στα μάτια τους, δίνουν δύναμη και προοπτική στο έργο μας που εμπνέεται από την αξιολόγηση του Σωκράτη: “Επραξε κανείς πολλά όσο δούλεψε για τους κατοπινούς αιώνες”».

Λ.Γ.