ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέσα Νοεμβρίου η δίκη της Χ.Α.

skordeli_themis_2

Με τις διαδικασίες για την έναρξη της δίκης για τη Χρυσή Αυγή να τρέχουν, οι δικαστικές αρχές εξετάζουν τα αιτήματα που υποβάλλουν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, κυρίως όσοι είναι προσωρινά κρατούμενοι, μεταξύ αυτών και το αίτημα της Ελένης Ζαρούλια, συζύγου του Ν. Μιχαλολιάκου. Η βουλευτής της Χρυσής Αυγής ζήτησε να μεταβληθούν οι όροι που της έχει επιβάλει το Δικαστικό Συμβούλιο, για να μείνει εκτός φυλακής, και ειδικά αυτός που αφορά την κράτηση κατ’ οίκον.

Ο αρμόδιος εισαγγελέας, Στ. Κωσταρέλλος, υπέβαλε αρνητική πρόταση στο δικαστικό συμβούλιο, εισηγούμενος να μη γίνει δεκτό το αίτημα Ζαρούλια και να συνεχιστεί η κράτησή της κατ’ οίκον. Οριστική απόφαση για τη Ζαρούλια θα λάβει το δικαστικό συμβούλιο το οποίο και θα επιληφθεί της υπόθεσης. Πάντως η σύζυγος Μιχαλολιάκου είναι υποχρεωμένη μετά την απολογία της στις ειδικές ανακρίτριες να μένει στο σπίτι της υπό αστυνομική επιτήρηση και να μεταβαίνει μόνο στη Βουλή, αλλά και πάλι με αστυνομική συνοδεία για να εκτελεί τα κοινοβουλευτικά της καθήκοντα.

Ανάλογος όρος έχει επιβληθεί και στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Δ. Κουκούτση. Και ενώ η εισαγγελική πρόταση υπήρξε αρνητική για τη Ζαρούλια, το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτό το αίτημα της κ. Θέμιδος Σκορδέλη και την αποφυλάκισε. Η Σκορδέλη, γνωστή για τη δράση της στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, είχε προφυλακιστεί μετά την απολογία της για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, κατηγορούμενη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Σε βάρος της Σκορδέλη, που είχε θέσει και υποψηφιότητα ως βουλευτής με τη Χρυσή Αυγή, είχαν προκύψει, σύμφωνα με τη δικογραφία, επιβαρυντικά στοιχεία για συμμετοχή της σε επιθέσεις κατά μεταναστών και στο σπίτι της είχε βρεθεί υλικό της Χρυσής Αυγής και 18 κροτίδες.

Η ανάκριση, πάντως, για την πολύκροτη υπόθεση της παράνομης δράσης της Χρυσής Αυγής έχει πλέον ολοκληρωθεί, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι εμπλεκόμενοι για να καθυστερήσει η ανακριτική διαδικασία και να κερδίσουν χρόνο και να αποφυλακιστούν.

Οι ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα τον φάκελο της δικογραφίας και δρομολογήθηκαν οι δικαστικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε δίκη.

Δικαστικές πηγές εκτιμούν πως η δίκη της Χ.Α. θα ξεκινήσει, εκτός απροόπτου, στα μέσα Νοεμβρίου, και ήδη καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια να εξευρεθεί η κατάλληλη αίθουσα για τη διεξαγωγή της, καθώς οι κατηγορούμενοι είναι πολλοί και οι αίθουσες που διατίθενται στο Εφετείο της Αθήνας είναι μικρές.

Το τελευταίο διάστημα πάντως η Χρυσή Αυγή παρουσιάζει τάσεις επαναδραστηριοποίησης, χωρίς να λείπουν και οι βίαιες ενέργειες. Την 1η Αυγούστου μέλη της Χ.Α. κατευθύνθηκαν με δίκυκλα από το σημείο της δολοφονίας των μελών της οργάνωσης στο Ηράκλειο προς το Μαρούσι, όπου και επιτέθηκαν ρίχνοντας πέτρες και καδρόνια στην κατάληψη «Πέτρου Κούβελου». Τις τελευταίες ημέρες έχουν αναφερθεί επιθέσεις εναντίον μεταναστών στην περιοχή Πατησίων – Κυψέλης, οι οποίες αποδίδονται σε οπαδούς της Χ.Α. Το Σάββατο 2 Αυγούστου μέλη της Χ.Α. προσήχθησαν στο Α.Τ. Ακροπόλεως, καθώς μοίραζαν ξενόγλωσσες προκηρύξεις στις οποίες γινόταν λόγος για «πολιτική δίωξη».