ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με ταχείς ρυθμούς, δίκτυο καμερών σε κτίρια-στόχους

09s2elas

Οι φόβοι για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα επιταχύνουν την εγκατάσταση καμερών σε ευαίσθητους στόχους στην Αττική. Η διαδικασία είχε προσωρινά «παγώσει» μετά την προσφυγή συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ. στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Το Σωματείο Ειδικών Φρουρών αρχές Μαΐου είχε καταγγείλει την εγκατάσταση συστήματος βιντεοεπιτήρησης μέσα στα κουβούκλια που εγκαθίστανται έξω από σταθερούς στόχους. Παρότι η γνωμοδότηση της Αρχής παραμένει σε εκκρεμότητα, καλά πληροφορημένη πηγή δήλωσε στην «Κ» ότι τις τελευταίες ημέρες οι τεχνικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. εγκαθιστούν με ταχείς ρυθμούς κάμερες σε σκοπιές έξω από κτίρια που στεγάζουν αστυνομικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα, μόνο στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας τοποθετήθηκαν κάμερες στα Αστυνομικά Τμήματα Εξαρχείων και Ν. Ιωνίας, καθώς και στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, στην οδό Π. Ράλλη.

Το σχέδιο για την εγκατάσταση και λειτουργία δικτύου καμερών έξω από ευαίσθητους στόχους, όπως αστυνομικές υπηρεσίες, σπίτια πολιτικών, διπλωματών κ.ά., τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές Ιανουαρίου, λίγες ημέρες μετά την ένοπλη επίθεση στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι (ξημερώματα της 30ής Δεκεμβρίου) και την εξαφάνιση του τρομοκράτη Χριστόδουλου Ξηρού από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Κουμπί «πανικού»

Το σχέδιο προέβλεπε εγκατάσταση, εντός της σκοπιάς, καμερών με δυνατότητα μεταφοράς εικόνας και ήχου στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ. Επιπλέον, μέσα σε κάθε μία από τις σκοπιές θα τοποθετείτο κουμπί «πανικού», το οποίο σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης θα ενεργοποιούσε ο αστυνομικός φρουρός.

Αρχές Μαΐου το Σωματείο Ειδικών Φρουρών (ΣΕΦΕΑΑ) κατήγγειλε την εγκατάσταση και λειτουργία του δικτύου βιντεοεπιτήρησης με το σκεπτικό ότι οι κάμερες κατέγραφαν μεταξύ άλλων και τις κινήσεις του ίδιου του αστυνομικού σκοπού. Στην καταγγελία τους προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι «η τοποθέτηση καμερών με δυνατότητα στρέψης και εστίασης, καταγραφής εικόνας και ήχου εντός των φυλακίων-οικίσκων φρούρησης δεν εξυπηρετεί την ασφάλεια και επιτήρηση των προς φύλαξη στόχων αλλά μόνο προφανές αντικείμενο έχει την επόπτευση του σκοπού κατά την παραμονή του εντός του κουβουκλίου». Καταλήγοντας το Δ.Σ του Σωματείου Ειδικών Φρουρών ζητούσε την «παύση λειτουργίας των εν λόγω καμερών, την αφαίρεσή τους και την καταστροφή τυχόν υλικού που είχαν καταγράψει».

Παρότι μέχρι σήμερα η γνωμοδότηση της Αρχής δεν έχει κοινοποιηθεί στο σωματείο των Ειδικών Φρουρών, η εγκατάσταση καμερών σε στόχους φέρεται εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα να έχει ξαναρχίσει υπό τον φόβο νέας τρομοκρατικής επίθεσης. Ερωτηθείς σχετικά, ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε χθες στην «Κ» ότι ανασύρθηκε και επικαιροποιείται παλαιότερο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο ρυθμίζονται όσα νομικά ζητήματα εγείρει η λειτουργία καμερών στις σκοπιές. Προέβλεψε μάλιστα ότι οι σχετικές τροποποιήσεις στο εν λόγω σχέδιο Π.Δ. θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο σε έναν μήνα. Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι οι κάμερες που, στο μεταξύ, εγκαθίστανται στις σκοπιές έξω από αστυνομικά τμήματα δεν λειτουργούν πλήρως, καθώς δεν μεταφέρουν εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ.

Ο Πετρακάκος πίσω από τη ληστεία;

Υπόνοιες για συμμετοχή του καταζητούμενου Γιώργου Πετρακάκου στη χθεσινή ένοπλη ληστεία τράπεζας στη Σαρωνίδα διατύπωσε μιλώντας χθες στην «Κ» κορυφαίος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Ο τρόπος δράσης των ληστών εξάλλου παραπέμπει ευθέως σε ληστείες που έχουν αποδοθεί στον τρομοκράτη Νίκο Μαζιώτη και την ομάδα του, στην οποία κατηγορείται ότι μετέχει και ο Πετρακάκος. Η ληστεία στο υποκατάστημα της τράπεζας Eurobank στη συμβολή των οδών Αρτέμιδος και Κεφαλληνίας έγινε λίγο πριν από τις 2 μ.μ. και, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετείχαν σε αυτήν τουλάχιστον πέντε άτομα. Οι τέσσερις από τους δράστες μπήκαν με καλυμμένα πρόσωπα στην τράπεζα και αφαίρεσαν από τα ταμεία «μόλις» 5.000 ευρώ. Διέφυγαν με αυτοκίνητο που οδηγούσε συνεργός τους και το οποίο λίγη ώρα αργότερα βρέθηκε καμένο στη Βούλα. Το modus operandi των δραστών παραπέμπει σε ληστείες που διέπραξε στο παρελθόν ο καταδικασθείς για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» Νίκος Μαζιώτης και ο καταζητούμενος συνεργός του Γιώργος Πετρακάκος. Ο τελευταίος έχει ταυτοποιηθεί ως δράστης ένοπλης ληστείας σε υποκατάστημα τράπεζας στην Ακράτα (20 Δεκεμβρίου 2012) και στα Μέθανα (25 Ιουλίου 2013). Πλην του Πετρακάκου, στην επονομαζόμενη «ομάδα Μαζιώτη» μετέχουν τέσσερα ακόμη άτομα, που, επισήμως τουλάχιστον, δεν έχουν ταυτοποιηθεί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.