ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξάρθρωση ελληνοαλβανικού κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων

lathremporio_kafsima_1

Ελληνοαλβανικό κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. Ως μέλη του συνελήφθησαν, στη Βόρεια Ελλάδα, ένας 59χρονος Αλβανός οδηγός βυτιοφόρου κι ένας 42χρονος Έλληνας ιδιοκτήτης μάντρας, ενώ ως συνεργοί τους ταυτοποιήθηκαν μία ιδιοκτήτρια κι ένας διαχειριστής εταιρείας εμπορίας καυσίμων, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Αλβανία.

Το κύκλωμα φέρεται ότι πουλούσε παράνομα στη χώρα μας καύσιμα που προορίζονταν για την Αλβανία, χωρίς όμως να έχει γίνει ακόμη γνωστή η ποσότητα που διοχετεύτηκε στην εσωτερική αγορά, όπως επίσης και το πού κατέληγαν τα λαθραία καύσιμα.

Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται στο τέλος του περασμένου μήνα, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, όπου σε εγκαταστάσεις εταιρείας εντοπίστηκε ο 59χρονος, την ώρα που φόρτωνε το βυτιοφόρο που οδηγούσε με 36,5 τόνους καύσιμο.

Στη συνέχεια μετέβη σε μάντρα που τού παραχώρησε -έναντι αμοιβής- ο 42χρονος, όπου άλλαξε το βυτίο με δεύτερο που βρισκόταν στο σημείο και διέθετε ειδικά διαμορφωμένα τμήματα, με ποσότητες καυσίμου και νερό.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το κύκλωμα κατηγορείται ότι εξήγαγε τελικά μικρότερης ποσότητας αδασμολόγητου υγρού καυσίμου προς την Αλβανία και πουλούσε παράνομα στην εσωτερική αγορά την αδασμολόγητη βενζίνη που παρέμενε στο αρχικό βυτίο.

Ο 59χρονος αλλοδαπός συνελήφθη, ενώ ήταν καθ' οδόν, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Συνολικά κατασχέθηκαν δύο τράκτορες και τρία βυτία, τα δύο με το περιεχόμενό τους και το τρίτο κενό, ενώ διαπιστώθηκε ότι τα οχήματα ήταν παραποιημένα στην κατασκευή και στον αριθμό πλαισίου τους. Μεταφέρθηκαν στην αρμόδια τελωνειακή αρχή, προκειμένου να προσδιοριστούν οι διαφυγόντες φόροι και οι διαφυγόντες δασμοί.

Η σχηματισθείσα δικογραφία απεστάλη στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.