ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λειτουργία ξανά στον Αγιο Βουκόλο της Σμύρνης, τη μόνη ορθόδοξη εκκλησία της πόλης

19s2ekklisia1

Μέσα στις ανηφοριές της παλιάς, λαϊκής γειτονιάς του Μπασμανέ, στη Σμύρνη, ο Αγιος Βουκόλος μένει μόνος να θυμίζει την παρουσία των Ελλήνων σε αυτή την πόλη. Είναι η μόνη ορθόδοξη εκκλησία της παλιάς Σμύρνης που γλίτωσε την καταστροφή και που τα τελευταία χρόνια αναστηλώθηκε από τον δήμο και αποδίδεται για πολιτιστικές χρήσεις.

Την περασμένη Κυριακή, όμως, συνέβη κάτι μοναδικό και συμβολικό και ιδιαίτερα συγκινητικό, καθώς για πρώτη φορά μετά το 1922 τελέστηκε θεία λειτουργία μέσα στον ναό του Αγίου Βουκόλου. Η λειτουργία που τελέστηκε από τον αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου και μόνιμο Ιερατικό Προϊστάμενο Σμύρνης Κύριλλο Συκή συνοδεύτηκε και από μία σημαντική είδηση. Ανακοινώθηκε ότι στις 6 Φεβρουαρίου 2015, ημέρα μνήμης του Αγίου Βουκόλου, θα επισκεφθεί τη Σμύρνη ο ίδιος ο Πατριάρχης, ο οποίος θα χοροστατήσει της θείας λειτουργίας μέσα στον ιστορικό ναό. Και λίγες μέρες μετά, στις 10 Φεβρουαρίου, του Αγίου Χαραλάμπους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα λειτουργήσει στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στον Τσεσμέ.

Η λειτουργία της περασμένης Κυριακής ήταν μία αφορμή για συσπείρωση των χριστιανών της πόλης, καθώς ήρθαν και πολλοί εκπρόσωποι της τοπικής ρωμαιοκαθολικής κοινότητας, των Λεβαντίνων, αλλά και οι αρχές της Σμύρνης, οι εκπρόσωποι του ελληνικού προξενείου και φυσικά όσοι Ελληνες βρίσκονταν στην πόλη.

Μετά την καταστροφή της Σμύρνης, οι Ελληνες ορθόδοξοι, καθώς είχαν μείνει ανέστιοι, λειτουργούν σε προτεσταντικό ναό που έχουν παραχωρήσει οι Ολλανδοί της Σμύρνης.

ΤΗΛΕΦΟΣ