ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δράσεις υγειονομικής κάλυψης στο λιμάνι του Πειραιά

Δράσεις υγειονομικής κάλυψης στο λιμάνι του Πειραιά

Σε άμεσες ενέργειες για την υγειονομική κάλυψη του άτυπου καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών που έχει δημιουργηθεί στον Πειραιά προχωρεί το υπουργείο Υγείας. Οπως ανακοινώθηκε χθες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ήδη έχει ζητήσει από τους εποπτευόμενους φορείς, και συγκεκριμένα από την ΑΕΜΥ (Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας), το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το ΕΚΑΒ και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, καταγραφή των αναγκών σε προσωπικό, φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό και ενίσχυση του ιατρείου που έχει στηθεί στο λιμάνι με την προοπτική της 24ωρης λειτουργίας του.

Ηδη στο λιμάνι του Πειραιά έχει μεταβεί κλιμάκιο της ΑΕΜΥ για αυτοψία και καταγραφή των αναγκών καθώς και κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ με μία κινητή μονάδα, ενώ ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρίσκεται παραπλεύρως του ιατρείου που λειτουργεί στην Πύλη Ε1 για τις ανάγκες διακομιδής προσφύγων/μεταναστών. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ήδη το ιατρείο έχει στελεχωθεί προκειμένου να λειτουργεί σε ημερήσια βάση, ενώ συμφωνήθηκε και η λειτουργία παιδιατρικού σταθμού. Ο υπουργός Υγείας έχει ζητήσει από την ΑΕΜΥ, εκτός από την καταγραφή των αναγκών, διάθεση γιατρών –κατά προτεραιότητα παιδιάτρων, παθολόγων και γενικών γιατρών– και νοσηλευτικού προσωπικού για το ιατρείο, μεταφορά κινητής μονάδας για την επέκτασή του, αλλά και συνεργασία με συναρμόδιους φορείς, εθελοντές και ΜΚΟ που επιχειρούν στο πεδίο. Το υγειονομικό προσωπικό για το ιατρείο και τις κινητές μονάδες έχει αναλάβει η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, ενώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ζητηθεί καταγραφή και περιγραφή του διαθέσιμου υγειονομικού φαρμακευτικού υλικού (kit ατομικής υγιεινής) και των διαθέσιμων κινητών μονάδων, προς άμεση αξιοποίησή τους, όπου υπάρχει ανάγκη.

Αντίστοιχες ενέργειες αναμένεται να δρομολογηθούν και για την πλατεία Βικτωρίας, ενώ περαιτέρω παρεμβάσεις, αλλά και ο συντονισμός των δράσεων, θα εξετασθούν εκτός απροόπτου σήμερα, σε σύσκεψη που θα γίνει στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή εποπτευόμενων φορέων.