ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπό εξέταση το μέτρο διατίμησης ειδών

Υπό εξέταση το μέτρο διατίμησης ειδών

Το ενδεχόμενο να επιβάλει διατίμηση στην πώληση ορισμένων προϊόντων από επιχειρήσεις που βρίσκονται κοντά σε χώρους συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων εξετάζει η κυβέρνηση. Το μέτρο, εάν ληφθεί, θα αποσκοπεί στον περιορισμό φαινομένων κερδοσκοπίας, έστω και εάν αυτά δεν είναι γενικευμένα, τα οποία παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες. Η πρόταση για διατίμηση συζητήθηκε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», κατά τη χθεσινή σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων που πραγματοποιήθηκε υπό τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Αντώνη Παπαδεράκη.

Η διατίμηση θα αφορά περιορισμένα είδη (για παράδειγμα, εμφιαλωμένο νερό, τοστ, τσάι, χυμούς) και θα επιβληθεί σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες συγκεντρώνονται ή από τις οποίες διέρχονται πρόσφυγες και μετανάστες. Το μέτρο θα επιβληθεί μόνο σε εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν μονοπωλιακό χαρακτήρα, υπό την έννοια ότι βρίσκονται σε χώρους όπου δεν υπάρχουν άλλες ανταγωνίστριες επιχειρήσεις. Σε αυτές δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν και πρατήρια καυσίμων κατά μήκος των εθνικών οδών.

Στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε, εξάλλου, να αποσταλεί άμεσα έγγραφο προς τις Περιφέρειες και Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, στη ζώνη αρμοδιότητας των οποίων βρίσκονται κέντρα υποδοχής προσφύγων, καθώς και σε αυτές που βρίσκονται κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων (ΠΑΘΕ). Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, παρακαλούνται τα τμήματα εμπορίου των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων να εντείνουν τους ελέγχους σε καταστήματα που υπάγονται στη ζώνη αρμοδιότητάς τους και λόγω θέσης (άμεση πρόσβαση στην εθνική οδό, πλησίον κέντρων υποδοχής κ.λπ.) παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουν. Οι έλεγχοι θα έχουν να κάνουν, κυρίως, με την τήρηση των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ), την ύπαρξη νομίμων παραστατικών στοιχείων (αποδείξεις κ.λπ.) των διενεργούμενων συναλλαγών και τη διαπίστωση και προφανώς πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας. Επιπλέον, κλιμάκια ελέγχου της Γενικής Γραμματείας σε συνεργασία με τις κατά τόπους υπηρεσίες εμπορίου και τις αστυνομικές διευθύνσεις της ΕΛ.ΑΣ. θα διενεργήσουν ελέγχους κατά μήκος της ΠΑΘΕ.

Γραμμή καταγγελιών

Επιπλέον, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή θα δέχεται καταγγελίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας με τη συμπλήρωση ειδικής φόρμας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.1520.gov.gr ή με φαξ στον αρ. 210-38.43.549.