ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Βελτίωση συνθηκών στις φυλακές της χώρας»

«Βελτίωση συνθηκών στις φυλακές της χώρας»

Τα βήματα προόδου που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες για τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές της χώρας αλλά και συνολικά στο σωφρονιστικό σύστημα καταγράφει το υπουργείο Δικαιοσύνης, εν είδει απάντησης στην έκθεση της Επιτροπής Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε από την επιτροπή από τις 14 έως τις 23 Απριλίου 2015 και, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, «πολλά έχουν αλλάξει στις φυλακές».

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι έκτοτε ο αριθμός των κρατουμένων έχει μειωθεί κατά περίπου 2.000 άτομα, φτάνοντας τους 9.571, ενώ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της υποστελέχωσης, επιδιώκεται η ανακατανομή του υπάρχοντος προσωπικού και έχουν ζητηθεί προσλήψεις. Ως προς τα φαινόμενα βίας μεταξύ κρατουμένων, με το ν. 4322/2015, αρ.5 έχει αυστηροποιηθεί το ποινικό πλαίσιο, ώστε οι κυρώσεις γι’ αυτά τα αδικήματα να εκτίονται ολόκληρες.

Για τη βελτίωση της περίθαλψης των κρατουμένων και την αναβάθμιση των νοσοκομείων των φυλακών εκπονείται στρατηγικό σχέδιο από τα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης, ενώ αναφορικά με την κράτηση ανηλίκων επισημαίνεται ότι πλέον εφαρμόζεται μόνο για πολύ σοβαρά αδικήματα, με αποτέλεσμα να κρατούνται αυτήν τη στιγμή μόλις εννέα ανήλικοι.