ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσφορά με… Ταχυ-Δρόμους Αλληλεγγύης

Προσφορά με… Ταχυ-Δρόμους Αλληλεγγύης

Δωρεάν από όλη την Ελλάδα, μέσω των ΕΛΤΑ, θα μπορούν να στέλνουν οι πολίτες δέματα με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Την πρωτοβουλία αυτή, με τον διακριτικό τίτλο «Ταχυ-Δρόμοι Αλληλεγγύης», ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομίας. Πρόκειται για μία από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το υπουργείο, και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, η οποία μετατρέπεται σε συντονιστικό κέντρο για τη διαχείριση προσφορών επιχειρήσεων και ιδιωτών. Αναλυτικότερα, οι πρωτοβουλίες που ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης και ο γ.γ. Εμπορίου Αντ. Παπαδεράκης είναι οι ακόλουθες:

• Κάθε πολίτης, αξιοποιώντας τα 1.500 σημεία που έχουν τα ΕΛΤΑ σε όλη την Ελλάδα, μπορεί να στέλνει, χωρίς να επιβαρύνεται με το κόστος μεταφοράς, δέματα με τα παρακάτω είδη (σαμπουάν και υγρό σαπούνι, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, πετσέτες προσώπου, γάντια μιας χρήσης, βρεφικό γάλα σε σκόνη, παπούτσια ανδρικά αθλητικά, κάλτσες, εσώρουχα ανδρικά, υπνόσακους, κουβέρτες). Οι πολίτες θα αποστέλλουν τα δέματα σε χάρτινο κιβώτιο με παραλήπτη τη Γ.Γ. Εμπορίου, η οποία σε συνεργασία με το αρμόδιο συντονιστικό κέντρο του υπουργείου Εσωτερικών θα αποστέλλει τα είδη εκεί όπου πρέπει.

• «Επιχείρηση Αλληλεγγύης»: Οι συνεργαζόμενοι φορείς (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΒΤ, ΕΣΒΕΠ) θα καταγράφουν τις προσφορές των επιχειρήσεις και η Γ.Γ. Εμπορίου θα κατευθύνει τη διάθεσή τους. Επιπλέον, για τους ιδιώτες που επιθυμούν να προσφέρουν, έχουν οριστεί σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ και τους εμπορικούς συλλόγους συγκεκριμένα σημεία συγκέντρωσης.

• Λειτουργία σημείου συγκέντρωσης προσφορών στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και τηλεφωνικού κέντρου για την ενημέρωση επιχειρήσεων και ιδιωτών.

• Επιβολή διατίμησης, όπως αποκάλυψε χθες η «Κ», σε βασικά είδη διατροφής (νερό, τοστ, σάντουιτς, τσάι, χυμοί) σε όλα τα σημεία πώλησης κατά μήκος της εθνικής οδού στη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι, καθώς και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο μέχρι την Ειδομένη.

Σήμερα, τέλος, αναμένεται να εκδοθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εγκύκλιος για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ των δωρεών που κάνουν οι επιχειρήσεις.