ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΔΙΣ στρέφεται στον Τσίπρα για την κόντρα με Φίλη

Η ΔΙΣ στρέφεται στον Τσίπρα για την κόντρα με Φίλη

Στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θέτει η Εκκλησία της Ελλάδος το ζήτημα της δυνατότητας των μητροπολιτών να επισκέπτονται σχολεία, το οποίο ανέκυψε ύστερα από τις αντιδράσεις από το υπουργείο Παιδείας για πρόσφατες επισκέψεις μητροπολιτών σε σχολεία. Η χθεσινή αντίδραση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ήταν οξεία και καταδεικνύει, ευρύτερα, τη δυσφορία της προς το πρόσωπο του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.

Ειδικότερα, ύστερα από διαμαρτυρία εκπαιδευτικών της Αττικής ότι ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ επισκέπτεται σχολεία της Μητρόπολής του –οι επισκέψεις γίνονται εδώ και καιρό και ο κ. Γαβριήλ συνομιλεί με τους μαθητές και απαντά σε ερωτήσεις τους–, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι «δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια ότι το υπουργείο επιτρέπει σε οποιονδήποτε ιδιώτη ή φορέα να παρεμβαίνει στη διδασκαλία και να υποκαθιστά τους εκπαιδευτικούς, πολύ περισσότερο να “συνδιδάσκει” ή να “επιτηρεί τους εκπαιδευτικούς”», και πρόσθεσε ότι «οι επισκέψεις του κ. Γαβριήλ έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη διευθυντών σχολείων και αποκλειστική τους ευθύνη». Ωστόσο, όπως παρουσίασε η «Κ» (φύλλο 27/2), για τις επισκέψεις απαιτείται έγκριση του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο.

Ετσι, χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι ιεράρχες αποφάσισαν να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, διευθετώντας το θέμα σε ύψιστο κυβερνητικό επίπεδο, δηλαδή απευθυνόμενοι στον κ. Τσίπρα. «Εγινε έντονη συζήτηση στη ΔΙΣ, η οποία εξέφρασε ομοφώνως την έντονη δυσφορία της και αποφάσισε να υπάρξει επικοινωνία του Μακαριωτάτου με τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως κ. Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο θα επιδώσει επιστολή», λέει η ανακοίνωση της ΔΙΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η επιστολή θα εξηγεί ότι οι μητροπολίτες επισκέπτονται τα σχολεία με πρόσκληση των αρμοδίων και δεν αξιολογούν τους εκπαιδευτικούς, ούτε διδάσκουν το μάθημα, αλλά απαντούν σε απορίες των μαθητών.

Την ενόχληση της ΔΙΣ ενίσχυσε ανάλογο επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη. Ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος ήθελε να κάνει ομιλία σε σχολείο, αλλά οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί παράγοντες αρνήθηκαν. Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος έκανε λόγο για διωγμό και για εντολή Φίλη. Ο υπουργός χθες απάντησε στον κ. Ανθιμο, λέγοντας ότι ενημερώθηκε εσφαλμένα. «Η εγκύκλιος θέτει γενικούς κανόνες, ώστε το σχολείο να μη μετατραπεί σε θέατρο αντιπαραθέσεων και κηρυγμάτων με πρωταγωνιστές εξωσχολικούς παράγοντες. Είναι ανάγκη να διασφαλιστούν η ηρεμία και το σχολικό ήθος μέσα στην αίθουσα. Εξωσχολικοί παράγοντες μπορούν να παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις στον χώρο του σχολείου, όχι όμως σε ώρα μαθήματος», ανέφερε ο κ. Φίλης. Κατόπιν, ο κ. Ανθιμος με ανακοίνωση διευκρίνισε ότι «θέμα υπήρξε, αλλά να μην αποδίδωμε ευθύνες και μάλιστα συγκρούσεις και “κεραυνούς” του κ. Ανθιμου εναντίον του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη, αφού δεν υπήρξαν». Τέλος, η ΔΙΣ επανέλαβε τη θέση της κατά της καύσης νεκρών και τόνισε ότι θεωρεί αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις του νέου νόμου 4368/2016.