ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη Γ.Γ. Ενημέρωσης ο διαγωνισμός για άδειες

Στη Γ.Γ. Ενημέρωσης ο διαγωνισμός για άδειες

Στην κυβερνητικά ελεγχόμενη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) μεταφέρθηκε, από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, η αρμοδιότητα διεξαγωγής του διαγωνισμού χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών. Η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε με απόφαση του υπουργού Νίκου Παππά, η οποία ορίζει ότι η ΓΓΕΕ εξουσιοδοτείται να διενεργήσει τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών. Μάλιστα στην απόφαση ορίζεται ότι θα χορηγηθούν τέσσερις άδειες οι οποίες θα αξιοποιηθούν για τη μετάδοση αποκλειστικά περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας (HD).

«Μεταβιβάζουμε στη ΓΓΕΕ τις εξής κατωτέρω αναφερόμενες επιμέρους αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη χορήγηση τεσσάρων (4) αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)», αναφέρει η σχετική απόφαση. Επιπλέον, στην απόφαση ορίζεται ότι οι μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες ασκούνται παράλληλα από το μεταβιβάζον όργανο, δηλαδή τον ίδιο τον υπουργό Επικρατείας.

Η κυβέρνηση, μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, επιδιώκει και την αλλαγή της ατζέντας, στην οποία κυριαρχούν το προσφυγικό και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Φέρεται δε αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία εκχώρησης των αδειών, παρά το γεγονός ότι αυτή δεν επείγει, ενώ παράλληλα έχουν εγερθεί θέματα αντισυνταγματικότητας. Επίσης, είναι άγνωστο αν τελικά η κυβέρνηση θα τηρήσει την υπόσχεσή της προκειμένου, πριν από τη διαδικασία χορήγησης των αδειών, να προηγηθεί μια δημόσια διαβούλευση, όπως έχει υποσχεθεί ο έτερος αρμόδιος υπουργός Χρ. Σπίρτζης.

Χθες, κατά του υπουργού Υποδομών τάχθηκε για άλλη μία φορά η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας. Αφορμή αυτή τη φορά αποτέλεσε δήλωση του κ. Σπίρτζη σε ραδιοφωνικό σταθμό, με την οποία καλούσε την ΕΙΤΗΣΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλία διαφάνειας σχετικά με τα «πόθεν έσχες» των ανθρώπων, ιδιοκτητών και εργαζομένων στα ΜΜΕ της χώρας. Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των καναλιών, η ΕΙΤΗΣΕΕ αναφέρει ότι όλα τα στοιχεία έχουν κατατεθεί, μαζί με το «πόθεν έσχες» των ιδιοκτητών τους, στο ΕΣΡ. Σε ό,τι αφορά τα «πόθεν έσχες» των δημοσιογράφων, αυτά έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές κι επομένως κανένας φορέας ή επιχείρηση δεν μπορεί να ζητήσει τα στοιχεία αυτά. «Δεν κατανοούμε προς τι η “πρόσκληση” ή το υπονοούμενο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ.