ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναγνωστοπούλου: Πολιτικό το κύμα αλληλεγγύης

Αναγνωστοπούλου: Πολιτικό το κύμα αλληλεγγύης

Κύμα αλληλεγγύης που μπορεί να πάρει πολιτικό περιεχόμενο σε Ελλάδα και Ευρώπη διακρίνει η Σία Αναγνωστοπούλου πίσω από την εθελοντική συνεισφορά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση παρουσιάζεται ανίκανη να αντιμετωπίσει την κατάσταση, παρότι ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης χαρακτηρίζει πανεθνικό στόχο την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Από την άλλη, η κ. Αναγνωστοπούλου τάσσεται υπέρ των καταλήψεων, ενώ ο κ. Φίλης ονομάζει «Ελληνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στον τομέα της εκπαίδευσης» τις αοριστολογίες που παρουσίασε στη σύνοδο υπουργών Παιδείας της Ε.Ε. στις 24/2. Ωστόσο, η αδυναμία της ηγεσίας να αντιμετωπίσει πρακτικά τα ζητήματα καταδείχθηκε χθες, στη «Συνέντευξη για τα πεπραγμένα από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα». Ειδικότερα, η ηγεσία του υπ. Παιδείας και Ερευνας ανέφερε:

• Προσφυγικό: Εκπονείται σχέδιο για «ψυχοκοινωνική στήριξη παιδιών και οικογενειών, ιδιαίτερα των ασυνόδευτων παιδιών, και συναισθηματική ενδυνάμωση», παροχή βασικών γνώσεων και εκμάθηση μιας ευρωπαϊκής γλώσσας, με στόχο την ομαλή προσαρμογή στις χώρες εγκατάστασης. Ποιοι θα εργαστούν; Ισως γίνουν προσλήψεις, αλλά και με εθελοντική εργασία – άλλωστε, «5 εκατομμύρια Ελληνες έχουν προσφέρει ένα κουτί γάλα στους πρόσφυγες», είπε ο κ. Φίλης. Η υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση εμπνέει το κύμα αλληλεγγύης, σε αντιδιαστολή με την αυστριακή κυβέρνηση, η οποία με τη στάση της ανακαλεί ξενοφοβικές αντιλήψεις.

• Πανελλαδικές: Δεν έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός των θέσεων σε ΑΕΙ/ΤΕΙ. Μόνο το 5% των υποψηφίων γενικού λυκείου δήλωσε να εξεταστεί με το παλαιό σύστημα των 6 μαθημάτων, έτσι αντιστοίχως το 5% των θέσεων θα δοθεί σε αυτούς και το 95% σε όσους εξεταστούν με το νέο σύστημα των 4+1 μαθημάτων.

• Μετεγγραφές: Δεν αποκλείεται να γίνουν αλλαγές στον νόμο, χωρίς κάτι ανακοινώσιμο.

• Διορισμοί: Υπάρχει αίτημα προς τους θεσμούς για 20.000 την τριετία, αλλά δεν γνωρίζουμε τι θα εγκριθεί (η αξιολόγηση από τους εταίρους είναι ανοικτή, όπως και το δημοσιονομικό κενό…). Για το σύστημα διορισμών μάλλον θα αξιοποιηθεί η πρόταση Τ. Κουράκη περί μοριοδότησης των επιτυχόντων στον ΑΣΕΠ.

• Ερευνα: Ο αν. υπουργός Κώστας Φωτάκης δήλωσε ότι θα συσταθεί Ιδρυμα Ερευνας και Τεχνολογίας με «προίκα» 240 εκατ. ευρώ.

• Καταλήψεις: Παρότι οι θεσμοί έχουν επιστρέψει τρις την ΠΝΠ για αποποινικοποίηση των καταλήψεων, η υπουργός ετάχθη υπέρ της θέσης αυτής, με αφορμή προσεχή δίκη φοιτητών που μετείχαν σε κατάληψη. «Θα πήγαινα μάρτυρας εάν δεν ήμουν υπουργός», είπε, αλλά «δεν θέλω να εμπλακώ στη Δικαιοσύνη».

• Εκπαιδευτικός σχεδιασμός: Θα βασιστεί σε έκθεση σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ, που θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2016.

• Σχέσεις με Εκκλησία: Ο κ. Φίλης εξήρε το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, «είναι σημαντικός ο ρόλος της», είπε και προσέθεσε ότι «σύντομα θα συζητήσουμε για τις σχέσεις Εκκλησίας-κράτους».

Εβραϊκές, ισλαμικές και ρωσικές σπουδές σε δύο ΑΕΙ

Εβραϊκές, ισλαμικές και ρωσικές σπουδές θα διδάσκονται στα ελληνικά πανεπιστήμια. Οπως ανακοίνωσε η αρμόδια για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, θα δημιουργηθούν στο ΑΠΘ έδρα Εβραϊκών Σπουδών και κατεύθυνση Ισλαμικών Σπουδών, ενώ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κατεύθυνση Ρωσικών Σπουδών. Η κ. Αναγνωστοπούλου ανέφερε ότι επί μία πενταετία δεν προκηρύχθηκαν νέες θέσεις διδασκόντων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, όπως γίνεται τώρα με τις 500 θέσεις που θα δοθούν, βελτιώνοντας την αναλογία φοιτητών ανά διδάσκοντα. Ωστόσο, ναι μεν δεν προκηρύχθηκαν νέες θέσεις, αλλά διορίστηκαν περίπου 700 καθηγητές, των οποίων η θέση είχε προκηρυχθεί έως και το 2010. Ετσι, το ερώτημα με τις 500 νέες θέσεις είναι (έστω και αν έχουν πάρει έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) εάν τελικά εγγραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016-2017. Επίσης, ζητούμενο για να γίνουν οι διορισμοί μέσα στο 2017 είναι να μην προκύψουν πολιτικά προσκόμματα και καθυστερήσεις, όπως συμβαίνει συνήθως.