ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρ’ ολίγον «λουκέτο» στα επείγοντα του Μποδοσάκειου

Παρ’ ολίγον «λουκέτο» στα επείγοντα του Μποδοσάκειου

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η υποστελέχωση των νοσοκομείων της χώρας. Τμήματα και κλινικές νοσοκομείων ειδικά στην περιφέρεια έχουν μείνει με ελάχιστο προσωπικό, με αποτέλεσμα να τίθεται εν κινδύνω η λειτουργία τους. Χαρακτηριστική περίπτωση το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, η λειτουργία του οποίου φαίνεται ότι «ακροβατεί». Ο εκτελών χρέη διοικητή και διευθυντής της Νεφρολογικής κλινικής του νοσοκομείου, Χρήστος Κατσίνας, έφτασε στο σημείο να ανακοινώσει ότι η λειτουργία του Τμήματος αναστέλλεται από τις 3 Μαρτίου λόγω παντελούς απουσίας γιατρών που να το στελεχώνουν. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η θητεία των ειδικευόμενων γιατρών που κάλυπταν τη λειτουργία του ΤΕΠ έχει λήξει, ενώ οι γενικοί γιατροί που υπηρετούν σε όμορα Κέντρα Υγείας αρνήθηκαν να μετακινηθούν στο συγκεκριμένο Τμήμα του Νοσοκομείου. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά είπε, η «τελευταία» εφημερία του τμήματος έγινε χάρη στην εθελοντική παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Υγείας που είναι παθολόγος. Ο κ. Κάτσινας δήλωσε ότι έχει ενημερώσει εγκαίρως και επανειλημμένως για το πρόβλημα το υπουργείο Υγείας, ενώ έφτασε στο σημείο να υποβάλει και την παραίτησή του από τη θέση του «προσωρινού διοικητή». Σύμφωνα, πάντως, με ανακοίνωση της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, μετά τη μετακίνηση γιατρών από άλλες μονάδες, τα ΤΕΠ του Μποδοσάκειου λειτούργησαν κανονικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης αντιμετωπίζει και το όμορο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης, η παθολογική κλινική και το ΤΕΠ του οποίου επίσης κινδυνεύουν με «λουκέτο».

Yπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας πριν από περίπου ένα μήνα έχοντας επίγνωση της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία της επαρχίας είχε αποστείλει εγκύκλιο προς όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες για τη συμμετοχή των γενικών γιατρών του ΠΕΔΥ (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία και πρώην μονάδες ΕΟΠΥΥ) στις εφημερίες των νοσοκομείων και συγκεκριμένα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ανεξάρτητα από το αν αυτά λειτουργούν ως αυτοτελές όργανικό τμήμα ή όχι. Μάλιστα, όπως αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση «ειδικά σήμερα που τα δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα στην επαρχία, έχουν μείνει με ελάχιστους ειδικευόμενους γιατρούς και με υποστελεχωμένα ΤΕΠ, η συνεισφορά των γενικών γιατρών στην ασφαλή εφημέρευση των νοσοκομείων είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της πρώτης γραμμής άμυνας του ΕΣΥ».

Εν τω μεταξύ, ευρεία σύσκεψη του ΙΣΑ με επιστημονικές Ενώσεις και Επαγγελματικούς φορείς υγειονομικών πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας. Κατά τη σύσκεψη, αποφασίστηκε να υπάρξει μία υγειονομική συμμαχία «ενάντια στη λαίλαπα των μέτρων που οδηγούν στην κατάρρευση το σύστημα υγείας». Παράλληλα, καταγγέλθηκε «έλλειψη σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ρεύματος που απειλεί να τινάξει στον αέρα το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο βρίσκεται σε ασφυκτική κατάσταση λόγω της υποχρηματοδότησης».