ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κείμενο συμπαράστασης στον Στ. Τσακυράκη από 431 φοιτητές του

Κείμενο συμπαράστασης στον Στ. Τσακυράκη από 431 φοιτητές του

Κείμενο συμπαράστασης στον Σταύρο Τσακυράκη, με αφορμή την μήνυση που κατέθεσε εις βάρος του η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, υπογράφουν 431 νυν και πρώην φοιτητές του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου.

Στο κείμενο, το οποίο φέρει τον τίτλο «Θάνου κατά Τσακυράκη: όταν το αδιανόητο γίνεται πραγματικότητα», αναφέρουν:

«Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την έγκληση για εξύβριση και δυσφήμηση την οποία κατέθεσε η κ. Βασιλική Θάνου κατά του Καθηγητή μας του Συνταγματικού Δικαίου, κ. Σταύρου Τσακυράκη, για μια μάλλον ήπια κριτική που ο ίδιος της άσκησε. Η κίνηση της Προέδρου του Αρείου Πάγου προδίδει δυστυχώς μια βαθιά προβληματική αντίληψη για το δημόσιο διάλογο και την ίδια τη δημοκρατία.

Η ελευθερία του λόγου δεν αποτελεί απλώς θεμελιώδη προϋπόθεση για κάθε ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία, ως στοιχείο μιας ζωντανής και ελεύθερης δημόσιας συζήτησης. Ανταποκρίνεται, πολύ περισσότερο, στη στοιχειώδη ανάγκη ελέγχου και λογοδοσίας όσων ασκούν δημόσια εξουσία από τους πολίτες τους οποίους καλούνται να υπηρετούν. Άλλωστε, μια ματιά στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου αρκεί για να αντιληφθεί κάποιος ότι εκφράσεις πολύ οξύτερες από τα «αφελής» και «πολιτικάντης» (που χρησιμοποίησε ο Στ. Τσακυράκης) προστατεύονται από την ελευθερία της έκφρασης ως αξιολογικές κρίσεις.

Όταν ακούγαμε από τον ίδιο τον Στ. Τσακυράκη να μας αναλύει κριτικά περιπτώσεις κρατικής περιστολής της ελευθερίας του λόγου, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να διανοηθούμε πως θα μπορούσε κι ο ίδιος να αποτελέσει στόχο μιας τέτοιας αυταρχικής απόπειρας!

Αυτή η προσπάθεια ποινικοποίησης του ακαδημαϊκού λόγου από μία ανώτατη δικαστή, πέραν του ότι σημειολογικά γυρίζει τη χώρα μας σε ιδιαίτερα σκοτεινές εποχές, είναι άκρως αποκαλυπτική του τρόπου με τον οποίο η κ. Θάνου μοιάζει να κατανοεί τη δημόσια κριτική: όποιος στρέφεται εναντίον της κινδυνεύει αυτομάτως να τεθεί αντιμέτωπος με τον ποινικό δικαστικό μηχανισμό του οποίου η ίδια προΐσταται. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με άλλες ενέργειές της, όπως η δημοσιοποίηση απάντησής της στον ιστότοπο του δικαστηρίου (σαν να ήταν το προσωπικό της ιστολόγιο) και η πρόταση ως μάρτυρα της Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων δημιουργούν έντονο προβληματισμό σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται το θεσμικό της ρόλο.

Ωστόσο, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου είχε την ατυχία (ή την αφέλεια) να στραφεί κατά ενός όχι και τόσο βολικού αντιπάλου: ο Σταύρος Τσακυράκης, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, ως δικηγόρος και ως ενεργός πολίτης έχει δώσει επανειλημμένα μάχες υπέρ της ελευθερίας του λόγου και της δημοκρατίας, τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Διδάσκοντας το μάθημα των Ατομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων με πάθος παροιμιώδες και επιστημονική εντιμότητα αξιοθαύμαστη μπόρεσε, πράγματι, να μας παρασύρει σε έναν ζωηρό, ανοιχτό, δίχως αναστολές διάλογο και να μας μεταδώσει ένα τμήμα, πιστεύουμε, της βαθιάς του αγάπης για την ελευθερία.

Στο θεσμικό εκφοβισμό που επιχειρεί η κ. Θάνου θα μας έχει απέναντί της.

Και ο Σταύρος Τσακυράκης θα μας βρει αυτονόητα στο πλευρό του».

**Το κείμενο υπογράφουν 431 νυν και πρώην φοιτητές του Στ. Τσακυράκη.