ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκύκλιος για συνθήκες υγιεινής των προσφύγων

Εγκύκλιος για συνθήκες υγιεινής των προσφύγων

Τη θέση ότι στην πλατεία Βικτωρίας όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες για την προστασία της δημόσιας Υγείας, εξέφρασε χθες ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος. Σε δηλώσεις του έπειτα από σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΕΠΥ (Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας), στην οποία συμμετείχαν εποπτευόμενοι του υπουργείου Υγείας φορείς και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων, ο κ. Μπασκόζος, τόνισε ότι οι πρόσφυγες δεν αποτελούν υγειονομική βόμβα, ότι είναι ένας υγιής πληθυσμός -σε ό,τι αφορά τα μεταδιδόμενα λοιμώδη νοσήματα- και ότι πρέπει να φροντίσουμε όλοι να μην αρρωστήσουν στη χώρα μας λόγω των συνθηκών διαβίωσης.

Στην ίδιο πλαίσιο, χθες, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απέστειλε εγκύκλιο προς τις Περιφερειακές Ενότητες σύμφωνα με την οποία όλοι οι χώροι προσωρινής εγκατάστασης των προσφύγων και μεταναστών πρέπει να διαθέτουν: α) πόσιμο νερό είτε μέσω δικτύου, είτε ως εμφιαλωμένο νερό, είτε με βυτία, β) υγιεινά αποχωρητήρια για τα οποία θα πρέπει να υπάρχει υπεύθυνος καθαριότητας, γ) δοχεία συλλογής και μέσα αποκομιδής των απορριμμάτων και δ) δυνατότητες ατομικής καθαριότητας.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε o καλύτερος συντονισμός όλων για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων και μεταναστών σε Πειραιά, πλατεία Βικτωρίας και Ελληνικό. Σε κάθε ένα από αυτά τα σημεία θα βρίσκεται μονίμως ένα ασθενοφόρο – κινητή μονάδα, ενώ θα οριστούν και συντονιστές που θα επικοινωνούν με το ΕΚΕΠΥ για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων (π.χ. διακομιδή, ανάγκη νοσηλείας κ.ά.). Τονίσθηκε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει ίση κατανομή της υγειονομικής προσφοράς (εθελοντές γιατροί και φάρμακα) σε Ελληνικό, Πειραιά και πλατεία Βικτωρίας, ώστε αυτή να είναι πιο αποτελεσματική.