ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αφγανοί που μαθαίνουν τον… ύμνο της Συρίας

Αφγανοί που μαθαίνουν τον… ύμνο της Συρίας

Οι αστυνομικοί των Σκοπίων που είχαν βάρδια στη Γευγελή έτριβαν τα μάτια τους όταν η Ελληνίδα συνάδελφός τους τούς εξήγησε το πρόβλημα που είχε το έγγραφο του πρόσφυγα που είχαν μπροστά και είχε συνταχθεί υποτίθεται από την ΕΛ.ΑΣ. Στο έγγραφο αναφερόταν ότι έφτασε στη Λέσβο, αλλά τη βεβαίωση σφράγιζε η αστυνομική διεύθυνση της… Χίου. Ηταν προφανώς πλαστό.

Ωστόσο αυτό δεν είναι το μοναδικό «τρικ» που μετέρχονται για να περάσουν τα σύνορα. Κάποιοι από τους μετανάστες μαθαίνουν μέχρι και τον εθνικό ύμνο της χώρας από την οποία υποτίθεται ότι έρχονται.

Εννοείται ότι οι περισσότεροι μαθαίνουν αυτόν της Συρίας.

Εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες, οι αστυνομικοί στη Γευγελή εξετάζουν με τη βοήθεια μικρών φορητών φακών, όπως εκείνων που χρησιμοποιούμε για να εξετάσουμε τη γνησιότητα των χαρτονομισμάτων, τα έγγραφα που εκδίδει η ΕΛ.ΑΣ. ή που υποτίθεται ότι εκδίδει. Κυκλοφορούν τόσα πλαστά, που πέντε αστυνομικοί διευθυντές στο Ζάγκρεμπ αποφάσισαν να επανακαταγράφονται όσοι περνούν από τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ όχι στη βάση αυτών των εγγράφων, αλλά άλλων, ταξιδιωτικών (π.χ. εθνικών διαβατηρίων) που έχουν μαζί τους.

Ηδη από την αρχή του χρόνου οι Σκοπιανοί υποστηρίζουν ότι έχουν βρει 9.000 έγγραφα πλαστογραφημένα ή παραποιημένα. Οπως διευκρινίζουν στην «Κ», δεν είναι μόνο βεβαιώσεις της ΕΛ.ΑΣ.» (αυτές φθάνουν τις 3.500) αλλά και έγγραφα διεθνών οργανισμών (π.χ. Frontex). «Δεν ξέρουμε πού τα ψωνίζουν, αλλά είναι φανερό ότι υπάρχει ολόκληρη βιομηχανία που τους τα πουλάει», τονίζεται.

Μεταξύ των ζητημάτων που θέτουν οι αστυνομικοί της γειτονικής χώρας αλλά και οι Κροάτες συνάδελφοί τους για όσους περνούν από τα σύνορα, είναι και αυτό της παραμονής σε «ασφαλείς τρίτες χώρες», που αποκρύπτεται. Ετσι Αφγανοί παρουσιάζουν, χωρίς να το προσέξουν, μέσα στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα πειστήρια ότι έχουν ζήσει επί τριετία στο Ιράν, λέγοντας ωστόσο ότι «δραπετεύουν από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν». Βέβαια εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων, όπως ο Πίτερ Μπουκαέρτ της Human Right Watch που έχει περάσει πολλούς μήνες τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι πολλοί από τους Αφγανούς αυτούς θα οδηγούνταν από τις Αρχές του Ιράν σε στρατιωτικά αποσπάσματα Αφγανών που πολεμούν στη Συρία, κάτι που οι Αρχές των χωρών του «βαλκανικού διαδρόμου» μοιάζουν να αγνοούν.

Κατά την ίδια λογική, και Σύροι που ζούσαν στην Τουρκία, πριν πατήσουν το πόδι τους στην Ευρώπη, θα έπρεπε να επαναπατρίζονται ως προερχόμενοι νομικά από ασφαλή τρίτη χώρα.

Πιο εντυπωσιακή, πάντως, είναι η απόκρυψη της παραμονής αρκετών οικονομικών μεταναστών της περιόδου που έζησαν στην Ελλάδα. Πρόσφατα η κροατική αστυνομία ανέκρινε Αφγανούς που μιλούσαν άπταιστα ελληνικά, ενώ τον Οκτώβριο αντίστοιχο περιστατικό είχαν οι αστυνομικές αρχές των Σκοπίων με Γεωργιανές. Οι σουηδικές αστυνομικές αρχές, από την πλευρά τους, έχουν εντοπίσει αρκετές περιπτώσεις νεαρών Σύρων που ζούσαν προηγουμένως στην Ελλάδα και έφυγαν για τη Σουηδία αποκρύπτοντας το γεγονός.

Κροατικές και σλοβενικές αστυνομικές πηγές που συνεργάζονται με την αστυνομία της ΠΓΔΜ επισημαίνουν ότι ένας από τους λόγους που η ελληνική πλευρά δεν προσκλήθηκε στη σύνοδο της Βιέννης ήταν και η εκπεφρασμένη θέση της Αθήνας να απέχει από τη λογική τού με κάθε τρόπο περιορισμού των προσφυγικών ροών.