ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον ηθοποιό Αργύρη Πανταζάρα το βραβείο «Δημήτρης Χορν» 2016

Στον ηθοποιό Αργύρη Πανταζάρα το βραβείο «Δημήτρης Χορν» 2016

Εδώ και 16 χρόνια, στον ίδιο χώρο -στο θέατρο «Δημήτρης Χορν» της οδού Αμερικής, τέτοια εποχή περίπου, ένας νέος ηθοποιός παραδίδει σ' έναν άλλον νέο ηθοποιό, έναν χρυσό σταυρό. Είναι ο χρυσός σταυρός του ηθοποιού Δημήτρη Χορν, και είναι η  διάκριση που δίνεται μαζί με το ποσόν  των 3.000 ευρώ στον νικητή κάθε χρονιά, που χορηγεί ο αδελφός του μεγάλου ηθοποιού, Γιάννης Χορν. Ενα βραβείο που αφορά την καλύτερη ερμηνεία νέου άνδρα ηθοποιού, κατά την προηγούμενη θεατρική περίοδο. Το βραβείο «Δημήτρης Χορν» για το 2016, απονεμήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στον ηθοποιό Αργύρη Πανταζάρα.

Στη σκηνή του θεάτρου «Χορν» πρώτος ανέβηκε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σταμάτης Φασουλής,  ο άνθρωπος που θεσμοθέτησε το βραβείο «Δημήτρης Χορν». Οι πρώτες φράσεις του Σταμάτη Φασουλή, σαν απολογισμός ήταν: «Βλέποντας τα ονόματα που έχουν μέχρι σήμερα βραβευτεί, μάλλον καλά τα πήγαμε» είπε, εννοώντας τους ηθοποιούς που είχαν στο ενεργητικό τους δύο το πολύ τρεις παραστάσεις μέχρι να βραβευτούν και σήμερα συγκαταλέγονται στις πολύ σημαντικές δυνάμεις του θεάτρου. «Μ' αυτόν τον θεσμό δεν είναι ότι θυμόμαστε τον ηθοποιό Δημήτρη Χορν, αλλά έναν τρόπο ζωής, που καταργούσε τη σοβαροφάνεια, μιλώντας για ποίηση. Ο Δημήτρης Χορν μπορούσε να μιλάει τα γαλλικά και τα καλιαρντά.

Ν' αντιμετωπίζει με τον ίδιο σεβασμό τα μπουλβάρ και τον Σαίξπηρ», πρόσθεσε. Και επειδή «έχουμε μείνει πολύ λίγοι άνθρωποι που έχουμε παίξει με τον Δημήτρη  Χορν», κάλεσε στη σκηνή τον ηθοποιό Γιάννη Βογιατζή που χειροκροτήθηκε θερμά και παρατεταμένα από το κοινό. Ο Γιάννης Βογιατζής μίλησε με αμεσότητα, συγκίνηση και τρυφερότητα για τη γνωριμία του με τον Δημ. Χορν, ο οποίος του δίδαξε «τα σωστά βήματα, τη μανία και το πάθος που πρέπει να έχει ένας ηθοποιός». Με πατρικό χιούμορ, στράφηκε στους φετινούς υποψήφιους που ήταν καθισμένοι στην πρώτη σειρά και είπε: «Μην με παρεξηγήσετε, αλλά το πρώτο βραβείο “Χορν”, το κατέχω εδώ και 68 χρόνια». Και πριν κατέβει από τη σκηνή πρόσθεσε: «Το θέατρο δεν έχει είδη, έχει ένα είδος: τον ηθοποιό».

Ο κριτικός, μεταφραστής και πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής για το βραβείο «Δημήτρης Χορν», Κώστας Γεωργουσόπουλος, αναφέρθηκε στον θεσμό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι ηθοποιοί και αμέσως μετά στη σκηνή ανέβηκε πάλι ο Σταμάτης Φασουλής για να ανακοινώσει το όνομα του νικητή. «Αργύρης Πανταζάρας» είπε, «για τις ερμηνείες του στον μονόλογο “ΑΩ” σε σκηνοθεσία και διασκευή δική του, για τον ρόλο του Τρελού, στο έργο του Σαίξπηρ “Βασιλιάς Ληρ” σε σκηνοθεσία Τομάζ Παντούρ και για τον ρόλο του στον “Ρήσο” του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου».

Με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα υποδέχθηκαν την ανακοίνωση οι φίλοι και συνάδελφοι του Αργύρη Πανταζάρα που βρίσκονταν στο θέατρο «Δημήτρης Χορν». Αμέσως μετά, στη σκηνή ανέβηκε ο φετινός, αλλά και ο περυσινός νικητής, Μιχάλης Σαράντης, ο οποίος φόρεσε στο λαιμό του Αργύρη Πανταζάρα τον χρυσό σταυρό του Δημήτρη Χορν. Ο Αργύρης Πανταζάρας είπε ότι δεν έχει συνηθίσει να λέει δικά του λόγια πάνω στη σκηνή και διάβασε το μικρό κείμενο που είχε ετοιμάσει. Αφιέρωσε το βραβείο του σε δύο ανθρώπους: «Στον Λευτέρη Βογιατζή, γιατί μέσα από τα μάτια του είδα ότι ο κόσμος μπορεί ν' αλλάξει και στην Ελλη, γιατί μέσα στα δικά της μάτια, είδα ότι χωρίς αγάπη και έρωτα ο κόσμος δεν μπορεί ν' αλλάξει». Και πριν κατεβεί από τη σκηνή, είπε ότι το ποσόν του βραβείο θα το μοιράσει για τις ανάγκες της σίτισης των προσφύγων και για τις ανάγκες της σίτισης των μαθητών στα σχολεία.

Ο Αργύρης Πανταζάρας είχε να συναγωνιστεί πολύ σημαντικούς συναδέλφους του, σε σπουδαίες, επίσης, ερμηνείες: τον Κωνσταντίνος Ασπιώτη για το ρόλο του Φρανκ-ν-Φέρτερ  στο μιούζικαλ του Richard o' Brien «Rocky Horror Show», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου (Rex).

Τον Κωνσταντίνο Γώγουλο για το ρόλο του Φρανκ Χάντερ στην «Εκδοχή του Μπράουνινγκ» του Τέρενς Ράττιγκαν, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη και το ρόλο του Τζιμ Ο΄Κόνορ στον «Γυάλινο Κόσμο» του Τεννεσσή Ουίλλιαμς, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη. Και τον Γιώργο Παπαγεωργίου για το ρόλο του Babe (Μπέμπης) στο έργο του Τζεζ Μπάτεργουορθ «Mojo», σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.
[Την κριτική επιτροπή για το βραβείο «Δημήτρης Χορν» αποτελούν οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Σταμάτης Φασουλής, Ξένια Καλογεροπούλου, Λυδία Κονιόρδου και η δημοσιογράφος Αντιγόνη Καράλη].