ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα Σ.Ι. καλούνται να κάνουν απολογισμό έργου

Τα Σ.Ι. καλούνται να κάνουν απολογισμό έργου

Κακόγουστο θέατρο κατά των Συμβουλίων των ΑΕΙ αποφάσισε να παίξει η κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Γαβρόγλου με επιστολή του προς τα Συμβούλια τους ζητεί απολογισμό των ενεργειών τους επί κρίσιμων θεμάτων στη λειτουργία των ιδρυμάτων, την ίδια στιγμή που χθες η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου έλεγε στους εκπροσώπους των Συμβουλίων ότι όλα θα αποφασιστούν στον Εθνικό Διάλογο. Ωστόσο, το υπουργείο αναμένεται τις επόμενες ημέρες να στείλει στις Συγκλήτους των Ιδρυμάτων και την ΑΔΙΠ ανάλογο ερωτηματολόγιο σχετικά με το έργο των Συμβουλίων. Και το βασικό θέμα που προκύπτει είναι το εξής: Το ηγετικό δίδυμο των Γαβρόγλου-Αναγνωστοπούλου (ορισμένοι επιλέγουν τη συγκεκριμένη σειρά) ψάχνει επιχειρήματα για να υποστηρίξει έναντι της τρόικας την κατάργηση των Συμβουλίων; Η ερώτηση τίθεται με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί κατά των Συμβουλίων και έως τώρα τους έχει αφαιρέσει βασικές αρμοδιότητες.

Ειδικότερα, στην επιστολή προς τους προέδρους των Συμβουλίων των πανεπιστημίων και ΤΕΙ ο κ. Γαβρόγλου ζητεί να απαντήσουν εντός του Μαρτίου «Πόσο έχει προχωρήσει η σύνταξη της στρατηγικής ανάπτυξης του Ιδρύματος;», «Ποιες ήταν οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχει πάρει το Συμβούλιο για τη σύνδεση του ΑΕΙ με την κοινωνία και την οικονομία», «Με ποιους τρόπους και σε τι ύψος ήταν η οικονομική ενίσχυση που εξασφαλίσθηκε για το ΑΕΙ από εξωτερικές πηγές;», «Ποια εμπόδια συναντήσατε;», «Σε τι βαθμό έχει προχωρήσει η διαμόρφωση του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού του ΑΕΙ;», «Σε τι βαθμό έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την πληρέστερη αξιοποίηση των κληροδοτημάτων;», «Ποια ήταν η εμπειρία σας από τη συνεργασία με τον πρύτανη και τη σύγκλητο;», «Με ποιες διαδικασίες επιλύσατε τυχόν αδιέξοδα ή/και διαφωνίες που είχαν προκύψει;».

Στη συνάντηση που είχε χθες με τέσσερις εκπροσώπους των Συμβουλίων, η κ. Αναγνωστοπούλου ανέφερε ότι το μεγάλο «αγκάθι» στη λειτουργία των Συμβουλίων ήταν η αρμοδιότητα να προεπιλέγουν υποψήφιους πρυτάνεις. «Η αρμοδιότητα αυτή στιγμάτισε τα Συμβούλια, καθώς είναι αντιδημοκρατική» φέρεται να είπε η κ. Αναγνωστοπούλου, προσθέτοντας ότι τιμά τους Ελληνες πανεπιστημιακούς του εξωτερικού που αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε Συμβούλιο. Ωστόσο, στο νομοσχέδιο για την Ερευνα περιλαμβάνεται διάταξη που αφαιρεί μία ακόμη αρμοδιότητα των Συμβουλίων, επί οικονομικών θεμάτων. Ακόμη και εάν η ρύθμιση αφαιρεθεί τελικά, η αρχική ένταξή της στο ν/σ δεν δηλώνει την αρνητική στάση του υπουργείου έναντι των Συμβουλίων;

Τέλος, σήμερα το Συμβούλιο του Παν. Αθηνών θα απονείμει τα δύο βραβεία αριστείας που θέσπισε το 2013, στους πανεπιστημιακούς Γεώργιο Χρούσο και Ιάκωβο Ανδρουλιδάκη για το έργο τους.