ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκρηκτική η κατάσταση στην Ειδομένη

Εκρηκτική η κατάσταση στην Ειδομένη

Δραματική είναι η κατάσταση στην Ειδομένη, καθώς τα σύνορα παραμένουν προς τον βαλκανικό διάδρομο κλειστά. Οι βροχές που έπεσαν τις προηγούμενες μέρες στον προσφυγικό καταυλισμό, μετέτρεψαν τους χώρους όπου στοιβάζονται πάνω από 13.000 πρόσφυγες σε ένα άθλιο χωνευτήρι από λάσπες, δάκρυα παιδιών (αλλά και μεγαλύτερων) και περιφραγμένες ελπίδες. Η κατάσταση είναι εκρηκτική, καθώς η απογοήτευση συνυπάρχει με την οργή, ενώ θερίζει η πείνα και αναπτύσσεται η αισχροκέρδεια. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η πραγματικότητα από άποψη υγιεινής. Οπως καταγγέλλουν γιατροί και νοσηλευτές από εθελοντικές οργανώσεις πολλά παιδάκια αρρώστησαν τις τελευταίες μέρες, καθώς το κρύο είναι τσουχτερό και μέσα στις βρεγμένες σκηνές, κοιμούνται παιδιά και έγκυες. Στο νοσοκομείο του Κιλκίς μεταφέρθηκαν 14 προσφυγόπουλα (μαζί με τους συνοδούς τους), γεμίζοντας ασφυκτικά τη μικρή μονάδα. Επειτα από μέρες απουσίας της Πολιτείας έφτασαν τη Δευτέρα δύο κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με τις εθελοντικές οργανώσεις οι πρόσφυγες στην Ειδομένη ξεπερνούν τις 13.000-14.000. Την ίδια ώρα, το διυπουργικό Συντονιστικό Οργανο ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι πως στην Ειδομένη βρίσκονταν 8.550 άτομα, δηλαδή μόνο όσοι ήταν μέσα στην κατασκήνωση. Συνολικά στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Οργανο, βρίσκονταν χθες 34.183 πρόσφυγες και μετανάστες (περίπου 2.000 λιγότεροι από ό,τι προχθές, χωρίς να εξηγείται αυτή η μείωση). Οσον αφορά την κατανομή τους, 6.835 βρίσκονταν στα νησιά (Λέσβο, Σάμο, Χίο, Μεγίστη, Κω, Λέρο και Κάλυμνο). Οι 8.341 φιλοξενούνταν στην Αττική: στο Σχιστό (1.780), στον Ελαιώνα (710), στο γήπεδο του μπέιζμπολ (1.282), στο γήπεδο του χόκεϊ (1.419), στην αίθουσα αφίξεων του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό (1.200), στο Λαύριο (106) και στο λιμάνι του Πειραιά (1.844).

Τις μεσημεριανές ώρες, πάντως, ο αριθμός των προσφύγων στον Πειραιά αυξήθηκε πολύ, καθώς έφτασαν δύο πλοία από τα νησιά και δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο με 3.200 άτομα συνολικά. Η κατάσταση κι εκεί χειροτερεύει πολύ, ενώ πραγματοποιήθηκε και μικρή πορεία προσφύγων με κεντρικά συνθήματα «Είμαστε άνθρωποι» και «Ανοίξτε τα σύνορα».

Ανηφορίζοντας προς τον Βορρά, συναντούμε 210 πρόσφυγες που διαμένουν σε ξενοδοχείο στη Φθιώτιδα, 2.200 στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, 3.489 στο κέντρο φιλοξενίας του Χέρσου Κιλκίς, 3.256 στην αντίστοιχη δομή στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, 709 στη Νέα Καρβάλη, 200 στην Ελευθερούπολη και 393 στην Κοζάνη.

Την ίδια ώρα δεν λείπουν οι επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται τον πόθο των προσφύγων για να φτάσουν στα σύνορα. Ενας 25χρονος οδηγός λεωφορείου συνελήφθη χθες στο Ν. Φάληρο για απόπειρα εξαπάτησης προσφύγων, ενώ αναζητούνται τρεις συνεργοί του. Ο 25χρονος εντοπίστηκε να επιβιβάζει σε τουριστικό λεωφορείο 25 Σύρους πρόσφυγες, τους οποίους οι συνεργοί του μετέφεραν από το λιμάνι του Πειραιά. Σκοπός του ήταν να τους μεταφέρει στα σύνορα, εξαπατώντας τους ότι είναι ανοικτά. Ο 25χρονος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά. Αντίστοιχα, υπάρχουν καταγγελίες για αετονύχηδες, που έχουν πάει στην Λέσβο κι εμφανίζονται ως ταξιδιωτικοί πράκτορες, λαμβάνοντας αντίτιμο από τους πρόσφυγες για μεταφορά στην Ειδομένη. Στο λιμάνι του Πειραιά εντείνονται τα μέτρα του Λιμενικού για την αποφυγή κρουσμάτων αισχροκέρδειας με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην Λέσβο έχει ξεκινήσει η λειτουργία δομής για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων, με σκοπό την ελαχιστοποίηση της παραμονής τους σε κέντρα κράτησης και την προστασία από κυκλώματα διακινητών.