ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από 2.700 πρόσφυγες στη Χίο

Πάνω από 2.700 πρόσφυγες στη Χίο

Δεν πρόλαβαν να σβήσουν τα φώτα των συναντήσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σμύρνη και τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών απελπισμένων προσφύγων άρχισαν να στέλνουν τις βάρκες στη Χίο, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, γελοιοποιώντας έτσι τις συμφωνίες. Πάνω από 1.500-1.600 πρόσφυγες και μετανάστες είχαν φτάσει μέχρι χθες το απόγευμα στη Χίο, ανεβάζοντας τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στο ακριτικό νησί σε πάνω από 2.700 και κάνοντας τη χθεσινή μέρα μία από τις πιο μαζικές όσον αφορά τις αφίξεις προσφύγων.

«Ολοι οι χώροι είναι υπερπλήρεις. Αληθινά δεν ξέρουμε πού θα κοιμηθούν σήμερα το βράδυ οι άνθρωποι αυτοί, τι θα φάνε, πού θα βρουν μια κάποια φροντίδα», είπε χθες το απόγευμα στην «Κ» ο κ. Εμμανουήλ Βουρνούς, δήμαρχος Χίου. «Το hotspot είναι γεμάτο με 800-900 άτομα. Ο καταυλισμός της Σούδας, τον οποίο έχει δημιουργήσει ο δήμος σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει ήδη 1.000 με 1.100 άτομα, όση είναι η δυναμικότητά του. Eχουμε ανοίξει την αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ για να φιλοξενήσουμε περισσότερους, ενώ υπάρχει και μια μεγάλη σκηνή της Υπατης Αρμοστείας», λέει ο κ. Βουρνούς. Στο ερώτημα πώς θα τραφούν όσοι δεν είναι σε οργανωμένους χώρους, αναφέρθηκε στη βοήθεια των κοινωνικών κουζινών.

«Το πρόβλημα είναι πως το πρωί έφυγε το πλοίο για την Καβάλα με μόνο 60 πρόσφυγες. Καταλαβαίνουμε το σχέδιο για τη μείωση των ρυθμών μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά αυτό πρέπει να προσαρμόζεται σε περιπτώσεις που οι αφίξεις στα νησιά είναι πολύ μεγάλες. Σήμερα, πρέπει να μπει από τη Χίο έκτακτο δρομολόγιο και να πάρει πρόσφυγες», λέει ο δήμαρχος Χίου. Το ερώτημα βέβαια είναι πού να τους πάει… Ο κ. Βουρνούς κριτικάρει την αδυναμία συντονισμού και παρέμβασης της κυβέρνησης.

«Πού είναι το διυπουργικό συντονιστικό; Πού είναι ο συντονιστής υπουργός;» αναρωτιέται. Ξεπέρασαν τις 8.000 χθες οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν στα νησιά του Βoρείου Αιγαίου, καθώς σε αυτούς της Χίου προστίθενται τουλάχιστον 4.270 άτομα στη Λέσβο και 700 στη Σάμο. «Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, αλλά βρισκόμαστε στα όρια. Οι δομές είναι ήδη γεμάτες και μην ξεχνούμε πως τα hotspots προορίζονται για ταυτοποίηση και παραμονή των προσφύγων για 48-72 ώρες και σε καμία περίπτωση για μόνιμη φιλοξενία», λέει στην «Κ» η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστίνα Καλογήρου. «Εχουμε ζητήσει από την πολιτεία ενίσχυση των δομών της περιφέρειας, έτσι ώστε να μπορούμε να συνδράμουμε ουσιαστικά και με προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού, όπως για παράδειγμα εποπτών υγείας», συμπληρώνει η κ. Καλογήρου.

Σε άλλα νησιά του Αιγαίου, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών είχε διαμορφωθεί χθες ως εξής: Ρόδος 91, Κως 116, Λέρος 495, Κάλυμνος 24, Σαμοθράκη 119.