ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Βραχιολάκι», μόλις τρεις κρατούμενοι κάνουν χρήση του μέτρου

«Βραχιολάκι», μόλις τρεις κρατούμενοι κάνουν χρήση του μέτρου

«Στα αζήτητα» παραμένει το σύστημα γεωεντοπισμού κρατουμένων, το γνωστό «βραχιολάκι», καθώς δέκα μήνες μετά την παράδοση του έργου μόλις τρεις κρατούμενοι κάνουν χρήση του. Την ίδια ώρα, οι αιτήσεις που εκκρεμούν για τη χορήγησή του είναι ελάχιστες, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης προβαίνει σε σειρά δράσεων προκειμένου να γνωστοποιήσει σε δικηγόρους, κρατουμένους και δικαστές το νέο μέτρο. Προ μηνός διευρύνθηκαν διά νομοσχεδίου οι κατηγορίες κρατουμένων που μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου, ενώ είχαν προηγηθεί ενημερωτικές συναντήσεις από εκπροσώπους του υπουργείου σε δικαστήρια, εισαγγελίες και δικηγορικούς συλλόγους. Χθες, οι όροι χρήσης του συμπεριελήφθησαν στο «Αλφαβητάρι του κρατούμενου» που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Πρόκειται για οδηγό ενημέρωσης των νεοεισερχόμενων κρατουμένων, στο οποίο καταγράφονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους.

Πού οφείλεται όμως η «αδιαφορία» ως προς τη χρήση του μέτρου; Αρχικά εξετάστηκε από το υπουργείο το ενδεχόμενο να οφείλεται στο ημερήσιο κόστος χρήσης του, που ανέρχεται σε 12,5 ευρώ. Ωστόσο, προβλέπεται ότι, εφόσον ο κρατούμενος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, το αντίτιμο καταβάλλεται από το Δημόσιο.

Με αυτά τα δεδομένα, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης εκτιμούν ότι η μη χρήση του οφείλεται στο ότι «τα δικαστικά συμβούλια είναι επιφυλακτικά στο να δώσουν έγκριση, καθώς θεωρούν ότι οι κρατούμενοι θα φύγουν, ενώ οι δικηγόροι και οι κρατούμενοι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι.

Για σπουδαστές

Στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε περιέχονται διευκολύνσεις για τους κατάδικους και υπόδικους σπουδαστές, οι οποίοι θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους διά ζώσης με «βραχιολάκι», με απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, χωρίς να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του ανακριτή. Η προσθήκη για τους σπουδαστές έγινε με αφορμή την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, ενώ διευκρινίζεται ότι το δικαστικό συμβούλιο δεν μπορεί να απορρίψει την αίτηση χωρίς εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Ειδικότερα, οι νέες διατάξεις προβλέπουν ότι η χρήση του «βραχιολιού» θα εφαρμοστεί πιλοτικά για τον επόμενο ενάμιση χρόνο σε 250 κρατουμένους και υποδίκους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται υπόδικοι και κατάδικοι φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αττικής. Χρήση μπορούν να κάνουν και οι μητέρες ανήλικων τέκνων που καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης. Μπορούν να εκτίσουν την ποινή τους στο σπίτι μέχρι το ανήλικο να συμπληρώσει τα πέντε έτη, εκτός εάν κριθεί ότι η έκτιση της ποινής στη φυλακή είναι απολύτως αναγκαία. Επίσης, η δυνατότητα αυτή ισχύει και για μητέρες που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη έως δέκα έτη, εφόσον το παιδί δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί λόγω νόσου ή αναπηρίας.

Δικαίωμα στη χρήση του έχουν, τέλος, κρατούμενοι και υπόδικοι που αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα έτη, ενώ εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικαστεί για εσχάτη προδοσία, συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ανθρωποκτονία κ.ά.