ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τόσκας: Δεν μας εμπιστεύονται οι πρόσφυγες

Τόσκας: Δεν μας εμπιστεύονται  οι πρόσφυγες

Στην αδυναμία να πείσουν τους πρόσφυγες πως τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας είναι ερμητικά κλειστά αποδίδει ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας την αναρχία που επικρατεί στην Ειδομένη.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (ALPHA 9.89) τόνισε πως: «Δεν υπάρχουν κρατικοί καταυλισμοί αλλά μια σειρά καταυλισμών πιο πίσω. Προτρέπουμε τους πρόσφυγες να παραμείνουν σε αυτή τη στοιχειώδη στέγη. Οι ίδιοι συνωστίζονται με την ελπίδα ότι θα περάσουν αλλά δεν μπορούν να περάσουν γιατί τα σύνορα είναι κλειστά από πάνω, από Αυστρία, Σλοβενία, Σκόπια. Από τους 13.000 είναι οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά. Θα τους λέμε με χαρτιά και προκηρύξεις ότι για να τους βοηθήσουμε θα πρέπει να μας εμπιστευτούν δηλαδή να πάνε στους οργανωμένους καταυλισμούς. Δεν είναι άναρχοι οι καταυλισμοί που υπάρχουν. Στην Ειδομένη η κατάσταση είναι έτσι γιατί δεν έχουν πειστεί οι ίδιοι οι πρόσφυγες ότι δεν πρέπει να συνωστίζονται εκεί πέρα. Έχουμε στείλει και εκεί κάποια ιατρική βοήθεια από τα υπουργεία Υγείας και Εθνικής Άμυνας».

Στην συνέχεια παραδέχθηκε πως τα πράγματα είιναι δύσκολα λέγοντας:  «Κανείς δεν είπε ότι τα πράγματα δεν είναι δύσκολα αλλά είναι κατανοητό ότι η κατάσταση όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται και πιο ελεγχόμενη. Κανείς δεν είπε ότι θα σταματήσουν γρήγορα οι ροές γιατί παίζονται διάφορα «παιχνίδια» και στον διεθνή περίγυρο και στις συνομιλίες στην Ε.Ε και υπάρχουν και τα εθνικά συμφέροντα. Δυστυχώς και μέσα στην Ευρώπη οξύνονται συνεχώς οι αντιθέσεις. Καθένας κοιτάει να «δέσει» το γεωπολιτικό και οικονομικό του συμφέρον. Θα πάμε κόσμο και προς την Ήπειρο και τη Θεσσαλία και σε άλλους χώρους για να μην υπάρχουν μεγάλες ομάδες προσφύγων και υπάρχουν προβλήματα. Στην Ήπειρο, όπως έχει ανακοινωθεί, θα γίνουν καταυλισμοί σε κάποια στρατόπεδα».

Επίσης έκανε αναφορά και στις παραβατικές συμπεριφορές που έχουν παρατηρηθεί τελευταία:  «Μέσα στο φαινόμενο της ροής βλέπουμε πολλά φαινόμενα. Είναι ένα θέμα (τα ασυνόδευτα παιδιά) που έχει θέσει ως κύριο ζήτημα ο κ. Μουζάλας και προσπαθεί να το λύσει με διάφορους φορείς. Υπάρχει ένα κορδόνι ώστε να μην περνάνε οι πρόσφυγες με τρένα ή λεωφορεία ανεξέλεγκτα. Στην πλατεία Βικτωρίας υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα και διάφορα κυκλώματα διακινητών. Κύρια προσπάθειά μας όμως είναι η ρύθμιση των ροών. Αν συμμετέχουν αστυνομικοί (στα κυκλώματα αυτά) ξέρουν καλά τί θα συμβεί και σε φαινόμενα παραβατικότητας αυτών θα έχουν σοβαρές συνέπειες και το ξέρουν πολύ καλά».