ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ερώτηση στη Βουλή για τις καισαρικές τομές

Ερώτηση στη Βουλή για τις καισαρικές τομές

Ερώτηση για τον υπερβολικά υψηλό αριθμό καισαρικών τομών που γίνονται στη χώρα μας κατέθεσε στη Βουλή την Τετάρτη ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Αθηνών Γιώργος Δημαράς. Με αφορμή σχετικό ρεπορτάζ της «Κ» που δημοσιεύθηκε στο κυριακάτικο φύλλο της 13ης Δεκεμβρίου 2015, ο κ. Δημαράς ζητεί από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό να ενημερωθεί για τα συγκεκριμένα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο Υγείας σχετικά με τη μείωση του αριθμού γεννήσεων με καισαρική τομή στην Ελλάδα και για τις διαδικασίες ελέγχου που εφαρμόζονται για τη διαπίστωση της επαρκούς ιατρικής αιτιολόγησης των καισαρικών τομών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Κ», οι ειδικοί εκτιμούν ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των καισαρικών κυμαίνεται από 50% έως 70% στο σύνολο των γεννήσεων, ανάλογα με το μαιευτήριο και τον αριθμό των γεννήσεων που πραγματοποιεί έκαστο, τη στιγμή που ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι περίπου στο 25% και ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει «επιτρεπτό» ποσοστό καισαρικών το 15% (πρόσφατες μελέτες στις ΗΠΑ ανεβάζουν το «επιτρεπτό ποσοστό» στο 20%).

Στην ερώτησή του ο κ. Δημαράς σημειώνει ότι «η κατάσταση αυτή, που αποτελεί σοβαρή ένδειξη παραβίασης των δικαιωμάτων μητέρας και παιδιού, έχει γίνει αντικείμενο παρέμβασης διεθνών οργανισμών». Και εξηγεί ότι η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) έχει εκφράσει από το 2013 την ανησυχία της για το φαινόμενο, προτρέποντας τη χώρα μας να μειώσει τις καισαρικές, μετεκπαιδεύοντας το ιατρικό προσωπικό για φυσιολογικό τοκετό και εισάγοντας αυστηρότερους ελέγχους των ιατρικών ενδείξεων για καισαρική τομή.

Ειδική αναφορά κάνει με την ερώτησή του ο κ. Δημαράς και στην έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης στην Ελλάδα για τη διεθνώς αναγνωρισμένη και ευρέως εφαρμοζόμενη –εφόσον πληρούνται οι ιατρικές προϋποθέσεις– πρακτική του φυσιολογικού τοκετού έπειτα από καισαρική (VBAC), που στη χώρα μας εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από ιατρούς και εγκύους.