ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δ. Βίτσας: Περίεργη η αυξομείωση των προσφυγικών ροών στα νησιά

Δ. Βίτσας: Περίεργη η αυξομείωση των προσφυγικών ροών στα νησιά

«Περίεργο» αποκάλεσε σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, κ. Δημήτρης Βίτσας, το γεγονός ότι χθες έφτασαν στα νησιά 864 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ την Τετάρτη μόνο στη Χίο είχαν φτάσει 1.600 άτομα.

«Αυτό το αποκαλώ περίεργο γιατί ο καιρός δεν άλλαξε ιδιαίτερα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Νομίζω ότι περισσότερο πρέπει να στρέψουμε την ματιά μας στους διακινητές», ανέφερε.

Οσον αφορά στην Ειδομένη, ανέφερε ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πειστούν να μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής χώρας, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία για το ποιοι θα επιστρέψουν στην Τουρκία, ποιοι θα φύγουν στο εξωτερικό και ποιοι θα παραμείνουν στην Ελλάδα.

«Δεν υπάρχει στο σχεδιασμό μας αστυνομική επιχείρηση για εκκένωση της Ειδομένης. Το 50% των ανθρώπων εκεί, είναι παιδιά», σημείωσε. Ο κ. Βίτσας εκτίμησε ότι σε βάθος χρόνου θα παραμείνουν στην Ελλάδα 20.000 πρόσφυγες.

Σήμερα, με βάση τα επίσημα τα στοιχεία που αναφέρονται από το συντονιστικό κέντρο για την προσφυγική κρίση, βρίσκονται στην χώρα 42.253 πρόσφυγες και μετανάστες. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος, καθώς στα επίσημα στοιχεία καταγράφονται πάντα τα άτομα που παραμένουν στις εγκαταστάσεις στις 8 το πρωί.

Στις εγκαταστάσεις της Αττικής βρίσκονται 10.249 άτομα, στη Βόρεια Ελλάδα 22.851 και στα νησιά συνολικά 8.293. Στην Ειδομένη εκτιμάται ότι παραμένουν 12.000 άτομα.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Επίτροπο ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων, κ. Χρήστο Στυλιανίδη. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών των προσφύγων.