ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξαρθρώθηκε σπείρα ληστών στη δυτική Αττική

Εξαρθρώθηκε σπείρα ληστών στη δυτική Αττική

Πολυμελής εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες σε οικίες στη Δυτική Αττική, εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Επειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, σε Αγία Βαρβάρα, Χαϊδάρι και κέντρο Αθήνας συνελήφθησαν οκτώ μέλη της σπείρας, εκ των οποίων επτά άνδρες ηλικίας από 18 έως 29 ετών και μία γυναίκα 27 ετών ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται δύο συνεργοί τους.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των ληστειών κατά συρροή, καθώς και για παράβαση των νόμων περί όπλων και περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Με βάση την έρευνα που έγινε οι δράστες έχοντας προμηθευτεί τα κατάλληλα μέσα (κατσαβίδια, μαχαίρια, κουκούλες, διαρρηκτικά εργαλεία και φορητούς ασυρμάτους) διέπρατταν συστηματικά ληστείες, με ιδιαίτερα βίαιο τρόπο, σε οικίες στην Δυτική Αττική.

Εντόπιζαν οικίες και εισέρχονταν σε αυτές τις πρώτες πρωινές ώρες, κατά τη διάρκεια που οι ένοικοι βρίσκονταν μέσα στο σπίτι τους. Στη συνέχεια, ακινητοποιούσαν τα θύματα τους, με την απειλή κατσαβιδιών ή μαχαιριών καθώς και με τη χρήση βίας, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, έκοβαν τα καλώδια από τις συσκευές σταθερού τηλεφώνου και τα χρησιμοποιούσαν για να τους δέσουν.

Στην συνέχεια, ερευνούσαν έρευνα των χώρων και αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα και τιμαλφή. Ακόμη, σε κάποιες περιπτώσεις, χτυπούσαν τους ενοίκους, με σκοπό να αποσπάσουν τα κοσμήματά τους καθώς και για να τους αποκαλύψουν τα σημεία που έκρυβαν χρήματα και τιμαλφή.

Παράλληλα, οι δράστες προκειμένου να μη μπορούν να τους εντοπίσουν, είχαν προμηθευτεί φορητούς ασυρμάτους για να παρακολουθούν τις συχνότητες της Αστυνομίας, ενώ κάποια από τα μέλη παρέμεναν εξωτερικά των οικιών, ως «τσιλιαδόροι».

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί 16 περιπτώσεις ληστειών και μία περίπτωση απόπειρας ληστείας, σε οικίες στην Αγία Βαρβάρα, το Περιστέρι και το Καματερό. Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, που έχουν κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ οι συνεχίζονται οι έρευνες για ταυτοποίηση και άλλων ληστειών.