ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κ. Μητσοτάκης: Το κράτος είναι εκκωφαντικά απών

Κ. Μητσοτάκης: Το κράτος είναι εκκωφαντικά απών

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφτηκε τον προσωρινό χώρο φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες,όπου και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης ανάφερε πως:  «Θέλω να συγχαρώ τον Περιφερειάρχη κ. Μπακογιάννη, γιατί σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κατάφερε – αυτός και το επιτελείο του – να ετοιμάσουν αυτή τη δομή προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων. Το έκαναν με δική τους πρωτοβουλία. Το έκαναν με ένα Κράτος το οποίο δυστυχώς, ως προς τον κεντρικό συντονισμό, εξακολουθεί να είναι εκκωφαντικά απών.

Θέλω – και μέσω του Περιφερειάρχη – να συγχαρώ όλη την τοπική κοινωνία, διότι πραγματικά αυτές οι δομές δεν μπορούν να υποστηριχτούν χωρίς ουσιαστική εθελοντική προσφορά. Είτε μιλάμε για γιατρούς, είτε μιλάμε για απλούς πολίτες, οι οποίοι έρχονται και συνεισφέρουν σε αυτήν την πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία καταβάλλεται εδώ.

Αλλά είναι επίσης εξίσου σαφές ότι το πρόβλημα, κάθε μέρα που περνά, διογκώνεται. Τα βόρεια σύνορα της χώρας είναι κλειστά. Ταυτόχρονα, οι ροές από το ανατολικό Αιγαίο συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Και χρειάζεται, επιτέλους, από την Κυβέρνηση ένας σοβαρός κεντρικός σχεδιασμός για το που θα κατασκευαστούν άλλοι τέτοιοι προσωρινοί χώροι φιλοξενίας. 

Δεν χωρούν άλλες ολιγωρίες, δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις.Προφανώς, και η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού δε μπορεί μόνη της να σηκώσει αυτήν την πολύ μεγάλη προσπάθεια».

Από την πλευρά του ο Κώστας Μπακογιάννης είπε: «Υποδεχτήκαμε, σήμερα, τον κ. Πρόεδρο εδώ στον προσωρινό χώρο φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ για την ευαισθησία που δείχνει κι επειδή είναι δίπλα μας στην προσπάθεια που κάνει η Αυτοδιοίκηση, να δίνει πραγματικές λύσεις σε ένα πραγματικό πρόβλημα.

Όλοι ξέρουμε, πάρα πολύ καλά, ότι πρέπει να συνεργαστούμε, πρέπει να δουλέψουμε μαζί. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια, κ. Πρόεδρε, είναι η τοπική κοινωνία. Ένα πραγματικό κύμα ανθρωπιάς έχει σηκωθεί και μας έχει σκεπάσει όλους. Και αυτό, μας δίνει δύναμη και προχωράμε μπροστά αποφασισμένοι, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες. Διασφαλίζοντας, όμως, παράλληλα, τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία».

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν οι γυναικείες φυλακές στον Ελαιώνα Θηβών όπου τον υποδέχτηκαν ο ΓΓ του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Φυτράκης και ο διευθυντής του σωφρονιστικού ιδρύματος κ. Μακρής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε αναλυτικές πληροφορίες για τη λειτουργία και το καθημερινό πρόγραμμα των 351 κρατούμενων γυναικών και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα 10 παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών που μεγαλώνουν στο ίδρυμα μαζί με τις μητέρες τους.

Από τις 351 κρατούμενες οι 250 εργάζονται στις υπηρεσίες της φυλακής ενώ λειτουργεί και σχολείο δεύτερης ευκαιρίας και φέτος θα συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις τρεις γυναίκες.

Επίσης επισκέφτηκε και το Νοσοκομείο Λαμίας και με αφορμή το γεγονός ότι δεν έχει οριστεί ακόμα εδώ και ένα χρόνο διοικητής, έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση να τηρήσει την αξιοκρατία στη στελέχωση σημαντικών θέσεων στο δημόσιο.

«Δεν είναι εύκολο για κάποιον ο οποίος είναι γιατρός να εκτελεί χρέη διοικητή. Εσείς επιτελείτε το καθήκον σας στον καλύτερο δυνατό βαθμό αλλά έχετε τους περιορισμούς από τη νομοθεσία τους οποίους και εσείς αναφέρατε», είπε απευθυνόμενος στο προσωπικό του νοσοκομείου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε επίσης ότι υπάρχει συνολικά ζήτημα με τις διοικήσεις των νοσοκομείων.«Αντικαταστάθηκαν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι κατά την άποψή μας δεν αξιολογήθηκαν σωστά και θέλω από εδώ να καταστήσω υπεύθυνη την κυβέρνηση να φροντίσει οι επόμενες επιλογές διοικητών των νοσοκομείων να γίνουν με απόλυτα αξιοκρατίκα κριτήρια», πρόσθεσε.

Παράλληλα ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει δείγματα γραφής που επιτρέπουν αισιοδοξία. «Έχουμε δει απίθανους ανθρώπους να τοποθετούνται σε θέσεις χωρίς κανένα ουσιαστικό και αντικειμενικό κριτήριο. Αλλά επειδή οι θέσεις των διοικητών νοσοκομείων είναι εξαιρετικά νευραλγικές, ελπίζω και εύχομαι και συμβουλεύω την κυβέρνηση σε αυτή τη διαδικασία να πρυτανεύσει η αξιοκρατία και η κοινή λογική», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ενόψει του 10ου Τακτικού Εθνικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το τριήμερο 22 – 24 Απριλίου, περιόδευσε σήμερα, Παρασκευή, στους Νομούς Βοιωτίας και Φθιώτιδας.