ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα «περάσματα», οι διακινητές και οι απειλές

Τα «περάσματα», οι διακινητές και οι απειλές

«Εάν οι Ελληνες θελήσουν, μπορώ να τους στείλω άνδρες της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας και του Σώματος Αντιμετώπισης του Οργανωμένου Εγκλήματος, οι οποίοι σε μία ημέρα θα εξαρθρώσουν τους διακινητές». O θορυβώδης πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ έσπευσε την επομένη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου αποφασίστηκε το κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου», να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα για να πατάξει τα κυκλώματα που οι Αρχές εκτιμούν ότι ετοιμάζονται ήδη να οδηγήσουν τις ροές μέσω άλλων διαδρομών προς την Ευρώπη.

Ο Βούλγαρος ηγέτης επιδίδεται, εκ του χαρακτήρος του, σε πομπώδεις διακηρύξεις, στην πραγματικότητα όμως κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα βλέποντας ν’ ανάβει «φωτιά» στον Νότο με τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων επί του παρόντος και ίσως αύριο εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Και γι’ αυτό, εκτός από τους κομάντος που λέει ότι προσφέρεται να στείλει προς βοήθεια της Ελλάδας, αναπτύσσει στρατό στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, για πρώτη φορά μετά την κατάργησή τους, το 2007, με την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. Εγιναν μάλιστα και οι πρώτες ασκήσεις του βουλγάρικου στρατού και της συνοριοφυλακής της αστυνομίας, βασισμένες σε σενάρια «μαζικής εισβολής προσφύγων» από την Ελλάδα με την επωνυμία «Στρατός 2016», στις αρχές της εβδομάδας στο ύψος του Προμαχώνα, και προέβλεπαν αντιμετώπιση «εισβολέων» με αντλίες νερού κ.ά.

Δεν είναι αβάσιμοι οι φόβοι του Μπορίσοφ, αφού μετά το κλείσιμο της Ειδομένης τα κυκλώματα των διακινητών θα επιχειρήσουν να «αδειάσουν» την ελληνική δεξαμενή προς Βορρά μέσω Βουλγαρίας, Αλβανίας και κάποιων ανοχύρωτων περασμάτων στη μεθόριο με τη FYROM. Ούτε είναι ανυπόστατες οι ανησυχίες των Αλβανών, που ενισχύουν τις περιπολίες τους στα σύνορα, κάτι που είχαν να δουν όσοι περνούσαν την ελληνοαλβανική μεθόριο στην Κρυσταλλοπηγή, στο ύψος της Φλώρινας, από την εποχή του Χότζα.

Το «πάρτι» της παράνομης μεταφοράς στα βόρεια σύνορα μπορεί να μην έχει φουντώσει ακόμα, καθώς δεν έχει αδειάσει ούτε η Ειδομένη και οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν τις μετακινήσεις, όμως είναι θέμα χρόνου να εμφανιστούν στα μονοπάτια των παρυφών του Μπέλες, της Ροδόπης, του Φαλακρού ή και του Γράμμου οι πρώτοι οδοιπόροι της δυστυχίας. Εξάλλου στο μεγάλο και πιο γνωστό πέρασμα, αυτό στον Εβρο, Βούλγαροι διακινητές ουδέποτε έπαψαν να μεταφέρουν, για λογαριασμό Τούρκων, πρόσφυγες και μετανάστες.

Συλλήψεις

«Εχουμε αρκετές συλλήψεις Ρομά από τη Νότια Βουλγαρία που παραλαμβάνουν στη δική μας όχθη ανθρώπους τους οποίους στέλνουν με βάρκες τις νύχτες συμμορίες από την Τουρκία και τους προωθούν στο εσωτερικό», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων στον Νομό Εβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

Στα ανοιχτά της Σαμοθράκης εντοπίστηκε στις αρχές της εβδομάδας, κοντά στη βραχονησίδα Ζουράφα, πλοιάριο που μετέφερε εκατόν δέκα πρόσφυγες/μετανάστες, ανάμεσά τους σαράντα παιδιά, οι οποίοι σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες επρόκειτο να παραληφθούν στην ξηρά από διακινητές και να μεταφερθούν στη Βουλγαρία.

Προτού ακόμα ανοίξει ο «βαλκανικός διάδρομος», διακινητές οδηγούσαν ομάδες προσφύγων μέσω της Αλβανίας. Σταμάτησαν αφού υπήρχε «ελευθέρας» στην Ειδομένη και τώρα, που έκλεισε από εκεί ο δρόμος, αναμένεται να στραφούν και πάλι προς την ελληνοαλβανική μεθόριο με προορισμό την Ιταλία όπου έχει ήδη σημάνει συναγερμός. Η εφημερίδα Danas του Βελιγραδίου, εξάλλου, αποκάλυψε ότι κυκλώματα Αλβανών του Πρέσεβο και του Κοσόβου μεταφέρουν ήδη πρόσφυγες από το κέντρο υποδοχής στη Νότια Σερβία στο Μαυροβούνιο και από εκεί μέσω Κροατίας στη Βοσνία για να φύγουν για την Ευρώπη.

«Είμαστε ακόμα στην αρχή», επισημαίνει στην «Κ» απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. με μεγάλη εμπειρία στη δίωξη των κυκλωμάτων διακινητών στα βόρεια σύνορα. «Τώρα οι συμμορίες κάνουν τους σχεδιασμούς, αποκαθιστούν επαφές, συνάπτουν συμφωνίες, και μόλις οργανωθούν και πιάσει η άνοιξη για τα καλά, θα αρχίσει η μεταφορά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουν μεγάλη πείρα από προηγούμενα χρόνια όταν έβαζαν στην Ελλάδα παράνομους μετανάστες από την Ασία και την Αφρική ή νωρίτερα πολιτικούς φυγάδες από τις ανατολικές χώρες. Γνωρίζονται αυτοί μεταξύ τους και ξέρουν σαν την αυλή του σπιτιού τους τα περάσματα…».

Πηγές στις πρωτεύουσες των όμορων κρατών στον Βορρά αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να κάνουν την εμφάνισή τους αγκαθωτοί μεταλλικοί φράχτες, όπως αυτοί στη FYROM, ή της Ελλάδας και της Βουλγαρίας με την Τουρκία στη Θράκη, σε ισόπεδες διαβάσεις στην ελληνοβουλγαρική και ελληνοαλβανική μεθόριο. Οπως επισημαίνουν, οι δύο αυτές χώρες ανησυχούν ότι θα αποτελέσουν τις βαλβίδες εκτόνωσης της «ελληνικής δεξαμενής» που προβλέπεται να γεμίσει ασφυκτικά ανάλογα με το κλείσιμο και το άνοιγμα της στρόφιγγας από την Τουρκία. Και για να το αποφύγουν, οι κυβερνήσεις τους πιθανότατα θα υψώσουν τείχη και αυτές ή και θα κλείσουν εντελώς τα σύνορα, όπως έκαναν και οι χώρες του «βαλκανικού διαδρόμου».