ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αξιοποίηση αρχείων φυλακών με σημαντικό ιστορικό ενδιαφέρον

Αξιοποίηση αρχείων φυλακών με σημαντικό ιστορικό ενδιαφέρον

Η προστασία και αξιοποίηση σημαντικών αρχείων ιστορικού ενδιαφέροντος που τηρούνται στις φυλακές της χώρας αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης και για το λόγο αυτό, σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σωφρονιστικών καταστημάτων και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, δρομολογείται η παραλαβή, η φύλαξη και η επεξεργασία των αρχείων αυτών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η αξία των αρχείων αυτών είναι μεγάλη, καθώς καλύπτουν σχεδόν όλη την κατοχική, εμφυλιακή και μεταπολεμική περίοδο και περιλαμβάνουν σημαντικό πρωτότυπο αρχειακό υλικό.

Με αφορμή την αξιοποίηση των αρχείων των φυλακών ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωσε: «Πρόθεσή μας είναι η συνεργασία με όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα όπου υπάρχει ιστορικής αξίας αρχειακό υλικό. Σκοπός μας είναι η προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση αυτού του υλικού. Κάτι τέτοιο αποτελεί υποχρέωσή μας απέναντι στη νεότερη Ιστορία του τόπου μας και ιδίως απέναντι σε όσους συμπατριώτες μας έπεσαν θύματα διώξεων στις πιο ταραγμένες περιόδους της».

Τέλος, την πρωτοβουλία και το συντονισμό της όλης προσπάθειας έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου, ο οποίος επισκέφτηκε ήδη τις φυλακές Διαβατών και ειδικότερα το χώρο όπου φυλάσσονται αρχεία ιστορικού ενδιαφέροντος.