ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aποστολή στην Ειδομένη: Καταφύγιο στον σταθμό των τρένων

Aποστολή στην Ειδομένη: Καταφύγιο στον σταθμό των τρένων

ΕΙΔΟΜΕΝΗ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Με έναν υπνόσακο στον ώμο ο 36χρονος Πακιστανός Αζίφ Σαχίν Σιάλ έφθασε χθες στον καταυλισμό της Ειδομένης ακολουθώντας τη σιδηροδρομική γραμμή. Είχε περάσει τις προηγούμενες νύχτες στην αυλή του μοτέλ «Χαρά», στην είσοδο του χωριού Εύζωνοι. Εκεί τον έπεισαν να συνεχίσει την πορεία του για να κατασκηνώσει στον βούρκο. «Εθελοντές από τη Γερμανία και την Αγγλία μού είπαν ότι τα σύνορα μπορεί να ανοίξουν», λέει. «Περιμένουμε όλοι την απόφαση της Συνόδου της Ευρώπης για να περάσουμε».

Ο Σιάλ και έξι συμπατριώτες του, αν και δεν ανήκουν στις εθνικότητες για τις οποίες προβλέπεται η μετεγκατάσταση σε ευρωπαϊκά κράτη, προστέθηκαν χθες στους χιλιάδες Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς που βρίσκονται στην Ειδομένη. Οι νέες αφίξεις στον καταυλισμό είναι πλέον καθημερινές. «Συνεχίζουν να έρχονται άνθρωποι, και ο αριθμός τους έχει αυξηθεί αν και τα σύνορα είναι κλειστά», λέει στην «Κ» η πρόεδρος της κοινότητας Ειδομένης Ξανθίππη Σουπλή. Ο αριθμός τους δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων, ξεπερνούν τις 12.000.

Μικρό πωλητήριο

Οι σκηνές των τελευταίων ημερών δεν στήνονται μόνο στα λασπωμένα χωράφια, αλλά και μέσα σε παροπλισμένα βαγόνια του ΟΣΕ, σε παλιά κτίσματα που κάποτε φιλοξενούσαν σταθμάρχες, καθώς και στα κτίρια του σιδηροδρομικού σταθμού. Πόρτες και ξύλινα πλαίσια παραθύρων χρησιμοποιούνται από πρόσφυγες και μετανάστες ως καυσόξυλα, μαζί με πλαστικά και κουβέρτες. Στις εγκαταστάσεις του σταθμού ένα μικρό δωμάτιο έχει μετατραπεί από ιδιώτη σε πωλητήριο παπουτσιών και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Λίγα μέτρα πιο κάτω, σε μία από τις αποβάθρες του σιδηροδρομικού σταθμού, ο 57χρονος Σύρος που συστήνεται ως Μπασίμ πουλάει σε άλλους πρόσφυγες δύο αντίσκηνα που αγόρασε στη Μυτιλήνη. «Δίνω τη μία σκηνή για 15 ευρώ. Χρειάζομαι μετρητά, δεν έχω άλλα χρήματα», λέει. Η μισή οικογένειά του βρίσκεται ήδη στη Γερμανία, ενώ ο ίδιος μαζί με τον γιο του κόλλησαν στην Ειδομένη.

Οποτε φθάνει κάποια εμπορική αμαξοστοιχία, ο σταθμάρχης και οι κλειδούχοι τίθενται σε επιφυλακή. Ζητούν τη βοήθεια αστυνομικών για να μην προκληθεί κάποιο δυστύχημα. Μία μόνο γραμμή δεν έχει καλυφθεί με σκηνές, αλλά και πάλι το τρένο καλείται να περάσει ανάμεσα από παιδιά που διασχίζουν τις ράγες και ανθρώπους που ξαπλώνουν σε απόσταση ενός μέτρου. «Δουλεύουμε με το στανιό, με προβλήματα. Βλέπεις τα παιδιά στη γραμμή και φοβάσαι μην περάσουν κάτω από το βαγόνι», λέει στην «Κ» ο σταθμάρχης Σωτήρης Αναστασίου. Οπως προσθέτει ο ίδιος, τις τελευταίες ημέρες κάποιοι πρόσφυγες αποπειράθηκαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ κρυμμένοι σε εμπορικά βαγόνια.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν επιβιβάστηκαν στα τρένα από τη Θεσσαλονίκη ή από την Ειδομένη. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις πάντως, όπως αναφέρει ο κ. Αναστασίου, το περασμένο Σάββατο και την Τρίτη, δεκάδες πρόσφυγες εντοπίστηκαν από τις σκοπιανές αρχές στον σταθμό της Γευγελής και επεστράφησαν στην Ελλάδα.

Στους στάβλους

Οσοι πρόσφυγες δεν βρήκαν χώρο στον σταθμό του ΟΣΕ αναζήτησαν στεγνό δάπεδο σε στάβλους. Τις τελευταίες εβδομάδες ο Σταθμός Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου Ειδομένης έχει μετατραπεί σε νέο καταυλισμό. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτές οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του ‘70 είτε ως κτηνιατρείο, είτε ως χώρος ανάπαυσης ζώων που εισάγονται και εξάγονται με αμαξοστοιχίες από την Ελλάδα. Πλέον, στα τρία κτίρια των εγκαταστάσεων εκατοντάδες άνθρωποι ξαπλώνουν πλάι στα άχυρα.

Εκεί έχει περάσει την τελευταία εβδομάδα και ο Σύρος Αχμέντ Κασίμ. Η «Κ» τον είχε συναντήσει πρώτη φορά τέλη Φεβρουαρίου στον Πειραιά, στην πύλη Ε2. Τότε δήλωνε αποφασισμένος να συνεχίσει το ταξίδι του ακόμη και αν τα σύνορα δεν επρόκειτο να ανοίξουν. Την περασμένη Δευτέρα προσπάθησε και αυτός να περάσει στην ΠΓΔΜ διασχίζοντας τον χείμαρρο Μάλα Ρέκα. Μόλις πάτησε όμως σε σκοπιανό έδαφος, κυκλώθηκε από συνοριοφύλακες. Τη νύχτα της ίδιας ημέρας βρισκόταν και πάλι πίσω στον στάβλο. «Δεν είχαμε πού αλλού να πάμε. Τουλάχιστον εδώ δεν βρεχόμαστε», λέει.