ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οικογενειακές διακοπές στην Λέσβο υποσχέθηκε η Αντζελίνα Τζολί

Οικογενειακές διακοπές στην Λέσβο υποσχέθηκε η Αντζελίνα Τζολί

Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα της δημοφιλούς ηθοποιού και ειδικής απεσταλμένης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντζελίνας Τζολί.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο τέλος της επίσκεψής της, η Αντζελίνα Τζολί ευχαρίστησε «τον ελληνικό λαό για την κατανόηση και γενναιοδωρία του σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες» και έκανε ειδική μνεία στις προσπάθειες «των εθελοντών και των τοπικών οργανώσεων που συνάντησα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου. Αυτοί και πολλοί άλλοι εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για την υποδοχή και την παροχή φροντίδας στους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα». «Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με μια διεθνή ανταπόκριση ίσης κλίμακας με την παγκόσμια προσφυγική κρίση, η οποία θα περιλαμβάνει τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία, αλλά θα πηγαίνει και πολύ πέρα από αυτόν», πρόσθεσε.

Επίσης, επανέλαβε την προσφορά της Ύπατης Αρμοστείας για την παροχή υποστήριξης, προκειμένου να ενισχυθούν η προστασία και η βοήθεια στους πρόσφυγες, το σύστημα υποδοχής και η πρόσβαση στο άσυλο και στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Τζολί ανταποκρίθηκε θετικά στο θέμα της ασφαλούς διάβασης των προσφύγων από το Αιγαίο, ενώ στα ζητήματα που τέθηκαν από φορείς του νησιού σχετικά με τις επιπτώσεις στην οικονομία της Λέσβου από το προσφυγικό και στην ανάγκη τόνωσης του τουριστικού προϊόντος, η κ. Τζολί υποσχέθηκε πως θα έρθει για διακοπές με την οικογένειά της στο νησί.

Η Αμερικανίδα ηθοποιός επισκέφθηκε το hot spot στη Μόρια και αναχώρησε για το Λονδίνο.

Η κ.Τζολί έφτασε στην Αθήνα το πρωί της Τετάρτης με ιδιωτική πτήση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και περίπου στη μία το μεσημέρι βρέθηκε στον Πειραιά όπου και παρέμεναν τουλάχιστον 4.000 πρόσφυγες. Μάλιστα «συναντήθηκε» με οικογένεια προσφύγων από το Αφγανιστάν, οι οποίοι της μίλησαν για τους λόγους για τους οποίους έφυγαν από την πατρίδα τους. Στη συνέχεια επισκέφτηκε το κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα, ενώ στις 5.00 το απόγευμα πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Διαμαρτυρίες μεταναστών

Την ίδια στιγμή στη Μυτιλήνη διαμαρτύρονται περίπου 400 μετανάστες ζητώντας να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής τους και να σταματήσουν οι απελάσεις προς στην Τουρκία που παραμένουν στον εξωτερικό χώρο του Hot Spot της Μόριας. Πραγματοποιούν δε καθιστικές διαδηλώσεις με πλακάτ που γράφουν «είμαστε κι εμείς άνθρωποι».

«Δεδομένης της οικονομικής και κοινωνικής επιβάρυνσης πέραν κάθε ορίου, δεν υπάρχει καμία περαιτέρω διαθεσιμότητα» απάντησε η περιφερειάρχης βόρειου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου στον υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Μπαλάφα και σε έγγραφό του για την «αναζήτηση κατάλληλων χώρων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών προσωρινής στέγασης προσφύγων».

«Στην Περιφέρειά μας έχει ήδη γίνει το μέγιστο δυνατό. Στα νησιά της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν δομές καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας (Hot Spots) και η δυνατότητά μας έχει απολύτως εξαντληθεί» τονίζει η κ. Καλογήρου.