ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελληνες ακτιβιστές «βλέπουν» οι Αρχές πίσω από το επίμαχο φυλλάδιο

Ελληνες ακτιβιστές «βλέπουν» οι Αρχές πίσω από το επίμαχο φυλλάδιο

Σε Ελληνες ακτιβιστές στρέφονται οι έρευνες των διωκτικών αρχών για τους συντάκτες του περίφημου φυλλαδίου που καλούσε τους πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείψουν τον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης και να κατευθυνθούν στα Σκόπια, μέσω παραποτάμου του Αξιού. Η έρευνα για την υπόθεση, που προκάλεσε ένταση στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Σκοπίων, ανετέθη με απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην Αντιτρομοκρατική.

Στέλεχος του υπουργείου δήλωσε χθες στην «Κ» ότι οι υποψίες για την πρωτοβουλία στρέφονται σε Ελληνες ακτιβιστές που συνόδευαν, τη Δευτέρα, το καραβάνι των προσφύγων από την Ειδομένη στα Σκόπια και συνελήφθησαν από την αστυνομία της ΠΓΔΜ. Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι η ταυτότητα των υπόπτων είναι γνωστή σε Σκοπιανούς και Ελληνες αστυνομικούς και ότι συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που τη Δευτέρα οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής και απελάθηκαν το βράδυ της ίδιας ημέρας στην Ελλάδα, έχοντας πρώτα πληρώσει πρόστιμο 250 ευρώ για παράνομη είσοδο στη χώρα. Μάλιστα, καλά πληροφορημένη πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι το πρόστιμο για τον επαναπατρισμό τους κατεβλήθη με παρέμβαση της πρεσβείας της Ελλάδας στα Σκόπια.

Περισσότερο επιφυλακτικός εμφανίστηκε με δηλώσεις του στην «Κ» ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας που ρωτήθηκε σχετικά. Διευκρίνισε ότι πλην των μεταναστών και προσφύγων, συνελήφθησαν από Σκοπιανούς αστυνομικούς 80 δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και μέλη ΜΚΟ που συνόδευαν το καραβάνι, εκ των οποίων 13 Ελληνες. Από αυτούς 11 δήλωσαν δημοσιογράφοι – φωτογράφοι και μόλις δύο εκπρόσωποι ΜΚΟ. «Συνόδευαν πράγματι τους αλλοδαπούς, ωστόσο, δεν έχει προκύψει κάποιο ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο που να τους συνδέει με τη σύνταξη και διανομή του φυλλαδίου» τόνισε και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο στην πρωτοβουλία να μετείχαν και κάποιοι από τους ξένους ακτιβιστές που επίσης συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στα Σκόπια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Θεσσαλονίκη, από την έως τώρα έρευνα έχουν προκύψει ενδείξεις ότι μερικά μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την «επιχείρηση» της Δευτέρας, οι διοργανωτές της είχαν διασχίσει δοκιμαστικά την ελληνοσκοπιανή μεθόριο και είχαν σηματοδοτήσει τη διαδρομή ώστε να διευκολύνουν την κίνηση των προσφύγων.

Πάντως, χθεσινό δημοσίευμα του Spiegel Online ανέφερε ότι η μαζική μετακίνηση αλλοδαπών οργανώθηκε από Σύρους και Ιρακινούς πρόσφυγες μέσω μιας κλειστής ομάδας που είχαν δημιουργήσει στο Facebook. H ομάδα έχει τίτλο Arab team to rescue refugees και στη 1 τα ξημερώματα της Δευτέρας υπάρχει ανάρτηση με τίτλο «Συναγερμός, 14 Μαρτίου πορεία στην Ειδομένη προγραμματισμένη!!!». Πάντως, κάτω από τη συγκεκριμένη δημοσίευση υπάρχει δημοσιευμένο το εξής σχόλιο: «Δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια πληροφορίες που διακινούνται από ορισμένους για άνοιγμα συνόρων, οπότε αδέλφια που βρίσκεστε εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα παραμείνετε υπομονετικοί και μη συμμετάσχετε σε απερίσκεπτες ενέργειες αύριο».