ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Μάριο Ντράγκι επίτιμος διδάκτορας στο ΕΚΠΑ

Ο Μάριο Ντράγκι επίτιμος διδάκτορας στο ΕΚΠΑ

Ο Μάριο Ντράγκι θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χθες, η γενική συνέλευση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών –του «τμήματος των υπουργών», όπως χαρακτηρίζεται λόγω των πολλών καθηγητών του, κατά καιρούς, σε κυβερνητικές θέσεις– αποφάσισε να απονείμει τον τίτλο στον άνθρωπο που κινεί τα νήματα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ήταν μία απόφαση παρά μία ψήφο ομόφωνη, αλλά όχι χωρίς… αγκάθια, τόσο «αριστερά» όσο και «δεξιά». Υπήρξαν αντιδράσεις από καθηγητές που αρνήθηκαν την απόδοση του τίτλου στον «άνθρωπο που κατέστρεψε τη χώρα», όπως τον χαρακτήρισαν, ενώ άλλοι αναρωτήθηκαν εάν οι ακαδημαϊκές περγαμηνές του δικαιολογούν τέτοια τιμή!

Ειδικότερα, το αποτύπωμα του Τμήματος στον δημόσιο βίο είναι έντονο. Ενδεικτικά, στο δυναμικό του ανήκουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Στουρνάρας, Λούκα Κατσέλη, Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ σε αυτό υπηρετούσαν οι Λουκάς Παπαδήμος, Γιώργος Προβόπουλος, Βασίλης Ράπανος, Σταύρος Θωμαδάκης, Μανώλης Ξανθάκης, Γιώργος Κριμπάς. Ο κ. Ντράγκι αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης, έλαβε διδακτορικό στα Οικονομικά από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), και μετά –πριν αναλάβει υψηλές θέσεις στον διεθνή τραπεζικό τομέα– διετέλεσε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.

Η πρόταση για την επιτιμοποίηση Ντράγκι ετέθη για πρώτη φορά στη γενική συνέλευση του Τμήματος από τον Τομέα Οικονομικής των Επιχειρήσεων και Χρηματοοικονομικής πριν από περίπου δύο μήνες. Ωστόσο, τότε δεν ήταν ώριμες οι συνθήκες για μία θετική απόφαση και χωρίς (όπως κρίνουν απαραίτητο κάποιοι εντός ΑΕΙ) οξείες αιχμές. Χαρακτηριστική είναι η αρνητική αντίδραση του κ. Νικόλαου Θεοχαράκη, ο οποίος είχε αναλάβει γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπ. Οικονομικών επί υπουργίας Βαρουφάκη, και τώρα εκτός από μερικής απασχόλησης καθηγητής, είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Μιλώντας χθες στην «Κ», ο κ. Θεοχαράκης «απένειμε» στον κ. Ντράγκι βασικό ρόλο για την απόφαση για τα capital controls, αμφισβήτησε τα ακαδημαϊκά του προσόντα –«ο τελευταίος επίτιμος στον τομέα των Χρηματοοικονομικών ήταν ο πατέρας της θεωρίας των χαρτοφυλακίων νομπελίστας Χάρυ Μάρκοβιτς» είπε–, ενώ θεωρεί ότι δεν συντρέχει πολιτικός λόγος για την επιτιμοποίηση Ντράγκι. Δηλαδή ο κ. Θεοχαράκης αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση (στον βαθμό που θα μπορούσε να ερωτηθεί) συναινεί, παρότι ορισμένοι θεωρούν βέβαιο ότι η ηγεσία του ΕΚΠΑ θα έχει εξασφαλίσει τη σύμπλευση των αρμόδιων θεσμικών παραγόντων της χώρας.

Ωστόσο, αν ο κ. Θεοχαράκης περιλαμβάνεται σε εκείνους –περίπου πέντε– τους πανεπιστημιακούς με αριστερό πολιτικό πρόσημο που τάσσονται κατά του Ντράγκι, υπάρχουν και άλλοι που κατέλαβαν θέσεις επί δεξιών κυβερνήσεων, οι οποίοι εξέφρασαν τις ενστάσεις τους, όπως διδάσκων που βρίσκεται (ακόμη, παρότι ξεπέρασε τα 60 του) σε χαμηλή ακαδημαϊκή βαθμίδα. Ετσι, δεν λείπουν όσοι επικρίνουν τους αντιδρώντες για κόμπλεξ κατωτερότητας, καθώς ο κ. Ντράγκι είναι ένα από τα πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.

Οπως και να έχει, στη χθεσινή συνέλευση οι αντιδρώντες απουσίαζαν (σκοπίμως;), και η εισήγηση του Τομέα (την έκανε ο Παναγιώτης Αλεξάκης, πρώην πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών) έγινε δεκτή. Πλέον η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ πρέπει να δώσει την τυπική έγκρισή της. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η επιτιμοποίηση Ντράγκι προγραμματίζεται τον Μάιο, παρότι η ημερομηνία θα εξαρτηθεί και από το πρόγραμμά του. Ο Μάριο Ντράγκι εισερχόμενος στο libro d’ oro των επίτιμων διδασκόντων του ΕΚΠΑ, θα είναι ένας ακόμη πρόεδρος (χώρας ή ισχυρού διεθνούς οργανισμού) στον οποίο απονέμεται, το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, η σχετική τιμή, μετά τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.