ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με καθυστέρηση μηνών η βοήθεια σε απόρους

Με καθυστέρηση μηνών η βοήθεια σε απόρους

Το παράλληλο πρόγραμμα, με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εξευμενίσει τους ψηφοφόρους μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ. Το τρέχον πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (TEBA) της Ε.Ε. έχει συνολικό προϋπολογισμό για την Ελλάδα, για την περίοδο 2014-20, 330,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 280,9 εκατ. προέρχονται από κοινοτικούς πόρους. Τα 135 εκατ. ευρώ αφορούν τη διετία 2015-16. Και όμως, ενώ οδεύουμε προς τα τέλη Μαρτίου του 2016, στον Δήμο Αθηναίων δεν έχει ακόμα γίνει η πρώτη μηνιαία διανομή τροφίμων και λοιπών ειδών πρώτης ανάγκης στους εγγεγραμμένους στο πρόγραμμα. Σε άλλες περιοχές ξεκίνησαν οι διανομές μόλις τον Ιανουάριο – σε πολλές περιπτώσεις, με ελλιπή πακέτα. Οι καθυστερήσεις οφείλονται, σε σημαντικό βαθμό, στις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης (αρτηριοσκληρωτικές διαγωνιστικές διαδικασίες, ασυνεννοησία μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και ΟΤΑ, ασυνέχεια πολιτικής μεταξύ διαφορετικών κυβερνήσεων). Ωστόσο, η ελληνική πλευρά αποδίδει έλλειψη ευελιξίας και στην Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε από τον Απρίλιο του 2014 καλέσει τα κράτη-μέλη να καταθέσουν επιχειρησιακά πλάνα προς έγκριση, παρέχοντας μεγάλα περιθώρια ευελιξίας όσον αφορά το είδος της χορηγηθείσας βοήθειας αλλά και τις μεθόδους προμήθειας και διανομής της. Επί κυβέρνησης Σαμαρά είχαν γίνει –καθυστερημένα– κάποιες πρώτες κινήσεις. Τον Νοέμβριο του 2014, ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου παρουσίασε τις βασικές αρχές του προγράμματος στο υπουργείο Εργασίας και προανήγγειλε διαβούλευση επί της υλοποίησής του.

Τον Ιούνιο του 2015, το υπουργείο (με αρμόδια πλέον τη Θεανώ Φωτίου) ενέκρινε τις συμπράξεις και έθεσε τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια συμμετοχής.

Η ηλεκτρονική αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα αναρτήθηκε από το υπουργείο στα μέσα Ιουλίου, μετά το χάος του δημοψηφίσματος και με δυνατότητα να συμπληρωθεί έως τα τέλη Αυγούστου. «Η χρονική στιγμή ήταν ακατάλληλη και η ενημέρωση ελλιπής», δηλώνει στην «Κ» ο Δημήτρης Νέντας της Τράπεζας Τροφίμων, που συμμετέχει στη σύμπραξη της οποίας προΐσταται ο Δήμος Αθηναίων. Στην Αθήνα, οι 19.409 εγγεγραμμένοι υπολείπονται σημαντικά από τις 60.000-70.000 που αναμένονταν βάσει των αριθμών των εγγεγραμμένων σε διάφορα κοινωνικά προγράμματα του δήμου. Ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, που έκανε επίκαιρη ερώτηση για το ΤΕΒΑ τον Ιανουάριο, αναφέρει στην «Κ» ότι στο πρόγραμμα του νομού εγγράφηκαν μόλις 3.000 νοικοκυριά, ενώ «τα άπορα νοικοκυριά κυμαίνονται μεταξύ 15.000 και 17.000».

Τον περασμένο Οκτώβριο, το υπουργείο ανακοίνωσε την απόφασή του να προμηθευτεί κεντρικά τρόφιμα και προϊόντα αξίας 30 εκατ. για τις διανομές του 2015. Τα υπόλοιπα 105 εκατ. του 2016 μεταβιβάστηκαν στις 57 συμπράξεις ανά την Ελλάδα (μία ανά νομό, με λίγες εξαιρέσεις, όπως η Αθήνα), ώστε να διενεργήσουν σε τοπικό επίπεδο τους απαραίτητους διαγωνισμούς.

Γραφειοκρατικός γολγοθάς

Εκτοτε, τα πράγματα κυλούν με απαράδεκτα αργούς ρυθμούς. Οι διαγωνισμοί του υπουργείου σε πολλές περιπτώσεις κηρύσσονται άγονοι. Οπως αναφέρει στην «Κ» η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων Μαρία Στρατηγάκη, η σύμπραξη δεν έχει παραλάβει ακόμα τρία είδη (κοτόπουλο, λάδι, γάλα) που συμπληρώνουν το πακέτο. «Οταν λάβουμε το ένα από τα τρία, θα προχωρήσουμε στην πρώτη διανομή», λέει. Εν τω μεταξύ, οι διαγωνισμοί που θα τρέξει ο δήμος δεν έχουν ξεκινήσει, «και αναμένεται να χρειαστούν έξι μήνες για να ολοκληρωθούν». Σε νομούς όπως η Μαγνησία, τα Ιωάννινα και η Ηλεία, οι διανομές ξεκίνησαν τον Ιανουάριο, αλλά μόνο με νωπά κοτόπουλα!

Μέρος του προβλήματος, ωστόσο, είναι και η ένσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ενδεχόμενο διανομής της βοήθειας μέσω κουπονιών (voucher), αντί για την πολύ πιο χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία της διανομής σε σακούλες. Σύμφωνα με την κ. Στρατηγάκη, αν το πρόγραμμα εφαρμοζόταν μέσω κουπονιών, «θα μας έλυνε τα χέρια» (το ίδιο είπε στην «Κ» και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βόλου Αν. Μπατζιάκας). Η Κομισιόν επιμένει ότι δεν προβλέπεται από τον σχετικό κανονισμό.

Το πρόγραμμα στην παρούσα μορφή του δεν μπορεί επίσης να επεκταθεί σε πρόσφυγες. Πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν στην «Κ» ότι χρειάζεται αλλαγή του κανονισμού για να ενταχθούν. Πηγές της Κομισιόν απαντούν ότι δεν χρειάζεται αλλαγή του κανονισμού – απλώς οι εθνικές αρχές πρέπει να συμπεριλάβουν τους πρόσφυγες στην κατηγορία «των πιο άπορων ατόμων».